Még egy hónapig lehet szavazni a fővárosi közösségi költségvetés ötleteire

Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022. augusztus 31-én zárul. A legtöbb szavazatot megszerzett ötleteket 1 milliárd forintból valósítja meg a Fővárosi Önkormányzat. Idén már 8600-an szavaztak a Főpolgármesteri Hivatal és a budapestiek által kiválasztott 49 ötlet valamelyikére. A  közösségi költségvetés iránti egyre növekvő érdeklődés is bizonyítja, hogy életre hívható a társadalmi együttműködés, az emberek nagy kedvvel és felelősen vesznek részt olyan programokban, amely városuk fejlődéséről, az élhető és fenntartható jövőről szól.

Szavazásra buzdító plakátok

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, árnyas parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest: Cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, például szociális segítségnyújtással.
  • Nyitott Budapest: Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

Adja le Ön is szavazatait ide kattintva!

A közösségi költségvetés költségkereteiről szóló táblázat

2022. augusztus 31-ig minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan szavazhat az Otlet.budapest.hu oldalon. Ha valaki személyesen szeretné leadni voksait, akkor augusztus 29-31-ig, 14 és 18 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett, vagy a szavazás teljes időszakában, a kijelölt Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakban

Az évi 1 milliárd forintos kerettel rendelkező közösségi költségvetésbe összesen 615 javaslat érkezett, amiből 49 ötletet talált megvalósításra érdemesnek a döntéshozó grémium.

A szakmai szűrést és az ötletösszevonásokat követően a versenyben maradt ötleteket a Főpolgármesteri Hivataltól független, budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács értékelte.

Minden kategóriában egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazhatnak a budapestiek.

A Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, de az idei szavazólistás javaslatokat is böngészhetik a Budapest jövőjét szem előtt tartó fővárosiak. További részletek az ötletekről és a szavazásról az otlet.budapest.hu oldalon találhatóak.​​

Kiállított plakátok a Városháza parkban