Lezajlott a Nyitott Budapest munkacsoport második 2022-es ülése

​​​A Nyitott munkacsoport júliusi ülésén budapesti civil szervezetek ​12 képviselője és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai két témát vettek napirendre.

Elsőként bemutatkozott a nemrégiben felállt Digitális Szolgáltatások osztálya, mely elsősorban a hivatal és az önkormányzat honlapjának megújításáért felel. Cél, hogy az átfogó Digitális Városháza projekt keretében az önkormányzati szolgáltatások átláthatósága javuljon, a budapestiek számára a fővárossal kapcsolatos ügyek intézése egyszerűsödjön. A fejlesztésbe a civil szervezeteket, így a munkacsoport tagokat is bevonja a főváros, hogy a  jelenlegi Budapest Portál helyén felálló honlap felhasználóbarát, innovatív és inkluzív legyen, figyelembe véve a különböző társadalmi csoportok szempontjait. Az igényeket felmérő kérdőívet augusztus 19-ig ugyanakkor bárki kitöltheti a következő linken: kattintson ide a kérdőívhez.


A továbbiakban a munkacsoport tagok beszámolót hallhattak a közösségi költségvetés elmúlt két évének tapasztalatairól. A fővárosi közösségi költségvetés immáron második alkalommal indult el, így az abban közreműködő Társadalmi Együttműködési osztály igyekezett a tanulságokkal felvértezve koordinálni az idei év folyamatát. A 2022-es szavazás, melynek fináléjába 49 ötlet jutott, augusztus végéig tart. Minden 16. életévét betöltött budapesti lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkező személy összesen 6 db szavazatot adhat le az otlet.budapest.hu-n​ és kijelölt helyszíneken.


A Nyitott Budapest egyike a 2021 tavaszán megalakult három civil munkacsoportnak. Az Esélyteremtő Budapest, a Nyitott Budapest és a Zöld Budapest munkacsoportok a főváros vezetése és a civil szervezetek közötti kétirányú, érdemi kommunikációt elősegítő véleményező és javaslattevő fórumok, melyekbe bármely, az adott munkacsoport profiljához illeszkedő tevékenységet végző, budapesti székhelyű és legalább egy éve működő civil szervezet jelentkezhet tagnak. ​

Az ülésről készült teljes emlékeztető itt található, a három munkacsoport korábbi üléseiről készült összes anyag pedig itt érhető el​. ​