Lélegezz fel, Budapest!

A levegő minőségének javítása a városvezetés egyik legfontosabb ügye, ezért a Fővárosi Önkormányzat idén is közösségi gyűlést szervezett, melynek témája a közlekedésből eredő légszennyező anyagok mennyiségének mérséklése volt.

Karácsony Gergely főpolgármester tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet, a jelentkezők közül 50 budapesti vett részt a gyűlésen, akik az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet tekintve is reprezentatív csoportot alkottak. A résztvevők között egyaránt voltak olyanok, akik közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalog közlekednek, így minden szempontot figyelembe véve tanácskoztak a gyűlés tagjai. Az eseményt 2022. szeptember 10-11-én és 24-25-én tartották meg a budapesti Városházán.

A közösségi gyűlés ajánlásai között megtalálhatók a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésére, a város köztereinek zöldítésére, illetve egészségesebbé tételére, illetve a parkolási rendszer harmonizációjára és racionalizálására irányuló javaslatok. Továbbá a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését és egyes területek forgalomcsillapítását is javasolták a résztvevők. Ezeket a javaslatokat a folyamatot irányító facilitátorok összesítik, majd a vezető szakértők is átnézik, hogy minden intézkedés, fejlesztési elképzelés szakmaiságát biztosítsák. A javaslatok támogatottságuk alapján súlyozva fognak bekerülni a következő hónapok során készülő fővárosi közlekedés-szervezési tervekbe, végül pedig a Fővárosi Közgyűlésen döntenek ezek megvalósíthatóságáról.

Közösségi gyűléseket többek között Nagy-Britanniában, Franciaországban, Írországban, Belgiumban és Lengyelországban is szerveznek, hogy az adott országban segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját. Budapest eddig két közösségi gyűlést szervezett: 2020-ban a klímavészhelyzetről, 2021 végén pedig Budapest és az Európai Unió kapcsolatáról tanácskozhattak a fővárosiak.