Berlini tapasztalatok átvétele a napenergia hasznosítás ösztönzésére

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Klíma Főosztályunk munkatársai berlini tanulmányúton cseréltek tapasztalatokat a Berlini Önkormányzat és egyes német gazdasági szereplők képviselőivel arról, hogy hogyan lehetséges a napenergia-hasznosítás felgyorsítása speciálisan városi környezetben. Mindez azért is fontos, mert napelemek használatával nem csak a CO2-kibocsátást csökkentjük, de erősítjük városaink energiabiztonságát is. Ha ugyanis az áramot helyben termeljük meg, kevésbé függünk az Oroszországból importált földgáztól vagy nukleáris fűtőelemektől.


Berlin és Budapest között sok a hasonlóság: mindkét város klímastratégiájának kiemelt területe a napelemek használatának ösztönzése, hiszen városi környezetben ez a legegyszerűbben hasznosítható megújuló energia technológia. Berlin nagyszabású Solarcity programja azt célozza, hogy 2050-re a felhasznált áram egynegyedét napelemek termeljék meg. A zöldterületek megőrzése érdekében a legtöbb városhoz hasonlóan Berlin is a tetőfelületekre koncentrál, és nem csak a piaci szereplők fejlesztéseire támaszkodik, hanem a magánemberek, lakóközösségek napelemes fejlesztéseit is segíti, hiszen a lakosság részvétele elengedhetetlen az átállásban.
 
A Solarcity program lényeges eredménye az az új szabályozás, amelynek értelmében az új épületek tetőfelületeinek legalább 30%-ára kötelező napelemeket telepíteni. Ehhez az önkormányzat pénzbeli támogatást is nyújt, valamint az e célból létrehozott tanácsadó irodában műszaki és egyéb tanácsadással segíti a lakosságot a napelemes rendszerek tervezésében. Utunk egyik legfontosabb állomása éppen a tanácsadó iroda volt, hiszen a „Budapest - Nappal hajtva" projektünk keretében júniusban mi is ingyenes tanácsadást indítunk a Zöld Budapest Tanácsadó Irodában!
 
A napenergia-használat felfutásának megkerülhetetlen feltétele, hogy a hálózat alkalmas legyen a napelemek által termelt áram befogadására. A berlini városvezetés tavaly megvásárolta a városi áramszolgáltatót, így is biztosítva azt, hogy a hálózat fejlesztése összhangban legyen a berlini klímastratégia és a Solarcity program célkitűzéseivel. Magyarországon egyre kritikusabb kérdés a villamosenergia-hálózat befogadóképessége, ezért a hazai fejlesztési lehetőségekről is beszélgettünk az E.ON németországi központjának munkatársaival.