Vadvirágos rétek tájékoztató

​​A Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT Nonprofit Zrt. közös célja, hogy Budapest területén növekedjenek a természetes növény- és állatvilág élőhelyei. Ennek részeként, a védett természeti területek megőrzésén és bővítésén túl célunk, hogy a fővárosi kezelésben lévő zöldterületek és parkok biológiai változatosságát, természetességét is növeljük.

A Főkert és a Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti Osztályának írása.Parkfenntartási gyakorlatunkban a természetkímélő, természetközeli zöldfelület-gazdálkodás több elemét már bevezettük, ilyenek az avar őszi helyben történő tárolása, a rovarhotelek és a madárodúk telepítése, lakossági komposztálási mintaprojektek indítása. Idén tavasszal egy új programmal lépünk tovább az ökologikusabb fenntartás felé: a városi méhbarát vadvirágos rétek, az extenzív gyepgazdálkodás programját vezetjük be, mely keretében összesen több mint 28 hektár területen alakítunk ki ökologikus zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban. 
fotó: FŐKERTMit jelent az, hogy vadvirágos rét?

Az új szemléletű zöldfelület-gazdálkodás során parki gyepfelületeken jelölünk ki extenzíven fenntartott foltokat. Ezeken a területeken az intenzíven fenntartott területek évi 5-7 kaszálásával szemben csupán 1-3 kaszálást végzünk az év során. A kaszálások számát a csapadék mennyisége határozza majd meg. A kevesebb kaszálás miatt a területen a vadvirágok (pl. zsályák, boglárkák, ibolyák, habszegfűk, lednekek és más pillangósvirágúak, kutyatejek, veronikák) is meg tudnak erősödni, virágozni tudnak. A virágzást követően a növények elvetik magjukat, így a következő évben a terület növényzetének sokfélesége ugrásszerűen nő, ahogyan a természet visszaveszi a teret a mesterségesen vetett gyepektől. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a rovarvilág (pl. lepkék, méhek, katicák, szöcskék, kabócák) számára, melyek egyúttal az énekesmadarak (füzikék, poszáták, cinegék, rigók, csuszkák, pintyek) számára jelentenek táplálékot. A vadvirágos rétek városi kaszálóként mind a növény-, mind az állatvilág változatosságát növelik. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal a talajvízháztartásra pozitívan hatnak, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban. A lekaszált gyep komposzt alapanyagként, fák és cserjék alatti talajtakaróként illetve takarmányként kerül újrahasznosításra.


Hol találhatóak a vadvirágos rétek?

A helyszínek megtekintéséhez kattintson ide!Hogyan ismerhető fel a vadvirágos rét területe?

A vadvirágos rétként fenntartandó területeket kihagyjuk az intenzíven fenntartott területek kaszálásakor. Azaz egy-egy kaszálatlan folt marad a park pázsitján, ahol a pázsitfüvek és a kétszikűek is háborítatlanul növekedhetnek. A városi kaszálókat tájékoztató táblákkal is ellátjuk, hogy a parkhasználókat informáljuk: nem zöldfelület fenntartási hiányosságról, hanem tudatos ökologikus zöldfelület-gazdálkodásról van szó.

Hogyan használható a terület?

A vadvirágos réteknél az alábbi tájékoztatással fognak találkozni a parkot látogatók:

  • A terület a kezdeti időszakban a parki terület részeként továbbra is használható. Kérjük, hogy amikorra a növényzet magasabbra (20-40 cm-re) nő, a taposási károkozás megelőzése, a terület zavarásának mérséklése érdekében ne járják össze területet. Kérjük, hogy átközlekedésre a kaszálással kialakított „ösvényeket” használják.
  • Kérjük, ne tépjék le a területen található virágokat! A méhek és más beporzók hálásak lesznek a terített asztalért – ahol így jövőre még több virág teremhet!
  • Kérjük, itt se szemeteljenek!
  • Kérjük, ne engedjék, hogy kutyájuk kaparással, vizeléssel károsítsa a növényzetet!
 
fotó: FŐKERT


És az allergia meg a parlagfű?

A vadvirágos rétek létesítésének helyszínéül jó állapotú gyepfelületeket jelölünk ki, ahol az egy- és kétszikű lágyszárúak záródó állományt alkotnak, így nem lesz tere az invazív, allergén gyomoknak a megtelepedésre.

Célunk, hogy a vadvirágos réteken több virág jelenjen meg, ami elkerülhetetlenül növeli a virágzás alatti pollen mennyiségét. Ezek a növények azonban a természetes növénytársulások, a terület eredeti, őshonos vegetációjának fajai (amelyekhez szervezetünk is hozzászokott), és a növényállomány idővel a kaszálórétek növénytársulásaihoz válik hasonlóvá. A virágos gyepen a vadvirágok időben és térben is elszórtan jelennek meg, így a terület „pollenszennyezése” az intenzív egynyári vagy évelő virágágyak töredéke lesz.


A területen toklászos füvek megjelenhetnek. Kérjük, kutyájukat ennek figyelembevételével, a parkhasználati szabályok szerint sétáltassák!​Egyéb gyakran ismételt kérdésekre adott válaszainkat itt olvashatja.