A SchoolFood4Change (Iskolai Étkeztetés a Változásért) projekt katalizátor szerepet szán az iskoláknak az élemiszer-ellátó rendszer fenntarthatósági szempontú átalakításában, hogy az értendünk ne csak ízletes, de a bolygónk számára is egészséges legyen. Az ICLEI Önkormányzatok a Fenntarthatóágért nemzetközi hálózat koordinálásában 13 európai ország 43 szervezete fogott össze annak érdekébben, hogy egy asztahoz ültesse az iskolai étkeztetés minden szereplőjét, a diákoktól a tanárokon és menzai személyzeten át az alapanyag-beszerzési szakértőkön és a dietetikusokon keresztül egészen a helyi vállalkozásokig. A projekt hármas megközeletésre épül, melynek elemei a fenntartható alapanyag-beszerzés, a környezettudatos étrendek népszerűsítése és az iskolák és önkormányzatok számára kidolgozott Whole School Food Approach (Az Iskolai Étkeztetés Holisztikus Megközelítése) módszer.
A projekt keretében Budapest Főváros Önkormányzata, szakmai együttműködésben az iskolai étkeztetést végző ÉSZGSZ-szel és az étkeztetésekben közreműködő egyéb szereplők bevonásával részt vesz a „Termelőtől a fogyasztóig" stratégia kialakításában, bevezetésében és elterjesztésében, valamint képzéseket szervez szakácsoknak, dietetikusoknak és tanároknak. A stratégia keretében felülvizsgáljuk az ÉSZGSZ beszerzési gyakorlatát is, hogy erősítsük az egészséges, környezetileg fenntartható és lehetőleg helyi alapanyagok elterjedését az iskolai étrendben. A megvalósítás helyszínei az ÉSZGSZ konyhái, valamint egyes iskolák, melyek rendezvények keretében népszerűsítik az egészséges táplálkozást. A helyi beszállítók bevonása céljából szakmai egyeztetésekre és programokra is sor kerül.
A SchoolFoodForChange programot az Európai Unió Horizon 2020 programja finaszírozza. A projekt 2022 januárjában kezdődött és négy évig tart.