Tovább bővült Budapest szennyvízelvezető hálózata

Végére ért a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt második szakasza, amelynek célja az évtizedes szennyvízelvezetési probléma megoldása volt Budapest korábban csatornázatlan területein, valamint a korszerűtlen budaörsi szennyvíztisztító telep kiváltása. Az átfogó beruházás eredményeként az eddig ellátatlan területeken is kiépült a szennyvízelvezető hálózat, az összegyűjtött szennyvíz pedig 100 %-ban a fővárosi szennyvíztisztító telepekre kerül, ahol a legkorszerűbb eljárásokkal tisztítják meg. A beruházás nettó összköltsége 34,136 milliárd forint, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam az I. szakaszban 22 062 255 037 Ft, a II. szakaszban 5 540 658 820 Ft, összesen 27 602 913 857 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A fejlesztés során kiépült új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a három fővárosi szennyvíztisztító telepek egyikére jut. Az összegyűjtött szennyvíz biológiai tisztítást követően, megfelelően megtisztítva kerül a Dunába, mint a Fekete-tenger védelmében - Románia és Bulgária uniós csatlakozását követően - a 91/271/EK előírás szerinti fokozottan érzékennyé nyilvánított vízfolyásba. A projekt ezáltal hozzájárul Magyarország derogációs kötelezettségeinek teljesítéséhez.

A szennyvízelvezető hálózat kiépítésével fővárosi családok tízezreinek élete válik tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá, mert szennyvizük az elavult emésztők, szikkasztók, derítők helyett környezetbarát módon elvezetésre és kezelésre kerül, minden fővárosi javára. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása összességében tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt, a fejlesztés fontos előrelépést jelent Budapest és Budaörs fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett területek, hanem Budapest és Budaörs minden lakója profitálni fog.

A BKISZ projekt két szakaszban, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program, valamint a Széchenyi 2020 Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszer keretében valósult meg. A projekt második szakaszában 2021-ig 30 km csatorna, 5 db átemelő és 1206 db bekötés építése valósult meg, ebből a budaörsi fejlesztés keretében kiépült 4,3 km csatorna és 2 db átemelő telep, illetve 12 utcában elkészült a csatorna rekonstrukció.

A teljes projekt keretében kiépült 270 km csatorna, megvalósult 23 db átemelő telep kiépítése és fejlesztése, továbbá kiépítésre került 15 ezer db lakossági bekötés. A projekt 16 fővárosi kerületet, továbbá Budaörsöt érintette.

A fejlesztésnek köszönhetően több, mint 15 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra, ezzel 42 ezer fővárosi lakos élete válik komfortosabbá, míg a Budaörsi szennyvíztisztító telep kiváltása további 29 ezer budaörsi lakost érint, a korszerű szennyvízelvezetés- és tisztítás megvalósításával.

A projektről bővebb információt a bpcsatornazas.hu oldalon olvashatnak.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport