A temetők nyitvatartása halottak napján

​​A Budapesti Közművek temetkezési divíziójának tájékoztatója

A Budapesti Közművek temetkezési divíziója​, a BTI a korábbi évekhez hasonlóan idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről Budapesten a halottak napján.

A Farkasréti temető és az Új Köztemető bejáratát belülről az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg, valamint közös mécsesgyújtást szerveznek a Farkasréti temetőben.


Ügyfélfogadás a temetői irodákban

A BTI a halottak napi időszakban is biztosít lehetőséget a lejárt sírhelyek részletre történő újraváltására. Az ügyintézés menetéről a temetők hivatalos elérhetőségein és irodáiban kaphatnak tájékoztatást. Az ünnepkörre tekintettel a temetések október 28-tól november 2-ig szünetelnek.

 A várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom kiszolgálása érdekében október 28. és november 2. között a BTI ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban az alábbiak szerint:
  • október 28-29.: 07.30 – 17.00 óráig
  • október 30.-november 1.: 09.00 – 17.00 óráig
  • november 2.: 07.30 – 17.00 óráig
November 3-tól ismét a megszokott irodai nyitvatartás lesz érvényben. (15/2016-os Főv. Kgy. rendelet szerint).


Temetők nyitvatartása

A temetők nyitvatartása az alábbiak szerint változik:
  • október 25-27-ig: 07.00 – 18.00 óráig
  • október 28.-november 2. : 07.00 – 20.00 óráig
November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben: 7.30 – 17.00 óráig.


Mikrobuszok az Új Köztemetőben

A BTI a legnagyobb forgalmú Új Köztemetőben azzal is szeretné segíteni a látogatókat szeretteik sírjainak felkeresésében, hogy igény szerint október 31-től november 1-ig mikrobuszokkal segítik térítésmentesen a közlekedést. A mikrobuszok 8.00 és 17.00 óra között állnak rendelkezésre. A járványhelyzetre való tekintettel kérünk mindenkit, hogy a buszban viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.


Gépjárműközlekedés a temetőkben

A kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében Október 30-tól november 2-ig a temetőkbe gépjárművel behajtani tilos. Kivétel ez alól az Új Köztemető, ahova október 30. 07:00-tól november 2. 20:00 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani, hogy a BTI ezzel is segítse a távol eső sírhelyek felkeresését az idősek számára is. .

További fontos tudnivaló, hogy az Uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be a temetőkbe, amennyiben ezt a sírkertek gyalogosforgalmának sűrűsége lehetővé teszi. Mozgásukban korlátozott látogatóinkat arra kérjük, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint inkább a kisebb forgalmú délelőtti órákban keressék fel a temetőket.

Fentiek alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető, ahol a sírkertek kis mérete miatt egyáltalán nincs lehetőség a gépjárműforgalomra.


Biztonság

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.


Megemlékezések

A BTI részt vesz az I. Országos Mindenszentek Napi Mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervez több városi temető csatlakozásával. 2021. november 1-jén 16.00-tól a Farkasréti temetőben a látogatók bevonásával közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

Halottak napja alkalmából a következő temetőkben kerül sor egyházi megemlékezésekre

  • Angeli úti urnatemető november 01. 15:00
  • Cinkotai temető november 01. 14:00, 15:00
  • Megyeri úti temető november 01. 17:00
  • Óbudai temető november 01. 10:00, november 02. 10:00
  • Tamás utcai urnatemető november 01. 13:00
 
A járványhelyzetre tekintettel Társaságunk az elmúlt években megszokott csoportos, programokkal színesített megemlékezéseket idén nem tartja meg.