Rendkívüli hideg Budapesten: vigyázzunk egymásra!

​Az időjárás-előrejelzések szerint több napon át tartó, rendkívüli hideg időjárás várható Budapesten: a legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is -10 fok körül vagy az alatt lesz majd, és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé. A fővárosban széleskörű összefogás segíti a fedél nélküli emberek ellátását, a hideg idő azonban a hajléktalan emberek mellett az otthonukban fagyoskodó budapestiekre is veszélyt jelent. A főpolgármester a budapestiek segítséget kéri a kihűléses halálesetek megelőzésében. 

A kihűléses halálesetek jelentős részére Budapesten sem közterületen kerül sor, hanem fűtetlen lakásokban. A rendkívüli hideg időben a hajléktalan emberek mellett azok a budapestiek is veszélyben lehetnek, akik fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásokban élnek, különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra. A főpolgármester arra kér minden budapestit, hogy nagyon figyeljen oda azokra a szomszédokra, ismerősökre, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!

 

A téli krízisellátásban nagyon fontos szerepet játszanak a budapestiek: az utcai szociális munkások gyakran lakossági bejelentések nyomán értesülnek arról, ha egy fedél nélkül élő embernek segítségre, elhelyezésre van szüksége. Amiatt, hogy este 8 óra után sokkal kevesebb járókelő van az utcákon, egy bajban lévő hajléktalan budapestinek ezen a télen sokkal kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.

Ezért nagyon fontos, hogy azok a budapestiek, akik a munkájuk miatt este 8 után is közlekednek a városban, vagy akik a kutyájukat késő este sétáltatják, most nagyon odafigyeljenek legszegényebb embertársainkra. A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket a 061-338-4186-os telefonszámon.

A Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei, a Menhely Alapítvány, a Menedékház Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködése nyomán a következő éjszakákon többszörös kapacitással működnek majd a krízisautók a hajléktalan budapestiek védelme és elhelyezése érdekében. A kiemelkedően hideg időjárás miatt a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat által kiadott „Vörös riasztás" idejére Budapesten és Pest megyében a hajléktalanellátó intézmények jelentős része olyan „éjszakai túlélési pontként" működik, amely minden arra rászorulót feltétel nélkül befogad. Az éjszakai túlélési pontok listája itt érhető el.

A kijárási korlátozások miatt visszaszorult lakossági bejelentéseket egy széleskörű összefogás igyekszik pótolni annak érdekében, hogy a leghidegebb időben is fedél nélkül maradt hajléktalan emberek megfelelő segítséget kapjanak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain szolgálatot teljesítő járművezetők a szokásosnál figyelmesebben végzik a munkájukat, és ha hajléktalan embert látnak, akinek segítségre, elhelyezésre van szüksége, értesítik a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatát. A BKK három helyszíni forgalomirányító autója és a Fővárosi Önkormányzati rendészet munkatársai éjszakánként a főváros útjait járják, és minden esetben intézkednek, ha földön fekvő vagy közterületen éjszakázó hajléktalan emberrel találkoznak. A kezdeményezéshez több kerületi közterület-felügyelet is csatlakozott.

 

A hajléktalan emberek megsegítésében mintegy 60 önkéntes járókelő is részt vesz. Az Age of Hope, a Budapest Bike Maffia, a C8 – Civilek Józsefvárosért, a Józsefvárosi Önkormányzat, a Kulcs a Városhoz – Kulcs a Közélethez Egyesület, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Szent Egyed katolikus közösség, valamint A Város Mindenkié csoport által toborzott önkéntesek egy-egy városrészt járnak végig az esti órákban gyalogosan vagy biciklivel annak érdekében, hogy minél kevesebb hajléktalan budapesti töltse a hidegben az éjszakát.