Nyílt forráskódúvá teszi a gyorstesztelés lebonyolításához készült szoftverét a Fővárosi Önkormányzat

​Decemberben, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. Ezzel párhuzamosan a fővárosi cégeknek és a kerületeknek is biztosított antigén gyorsteszteket.

Nemrég Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azzal kereste meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a lakossági gyorstesztelés biztosításához a tesztek mellett szükségük lenne egy időpont-regisztrációt segítő szoftverre is. Ezt követően más kerületektől is megkereséseket kapott a Fővárosi Önkormányzat, ezért a főpolgármester úgy döntött, hogy nyílt forráskódúvá teszi a gyorstesztelés lebonyolításához készült szoftvert. 

Ez azt jelenti, hogy bárki számára látható és letölthető a szoftverkód, ami végrehajtja a foglalást, a biztonsági garanciák sérelme nélkül. A tesztelést biztosító önkormányzatoknak a mai nehéz helyzetben erre sem kell külön költenie, hiszen már használhatják is a főváros által fejlesztett megoldást.

A nyílt forráskódú szoftverek használata az együttműködő városok kiemelkedő példája. Budapest például 2020 őszén elindult első fővárosi részvételi költségvetés szoftverét Párizs önkormányzatától vette át. Ezt a szoftvert az ottani önkormányzat 2001 óta nyilvánosan fejleszti és az új funkciókat folyamatosan közreadja, ebből pedig 2020-ban Budapest is profitált, így készült el az otlet.budapest.hu.  

Ezzel a Fővárosi Önkormányzat csatlakozik ahhoz a nemzetközi gyakorlathoz, amely az átláthatóságot, az ellenőrizhetőséget, és végül, de nem utolsósorban a közösséget vallja értéknek. A Fővárosi Önkormányzat példát mutat abban, milyen az okos városokra jellemző innovatív és együttműködő vezetés: közreadja azt, ami közpénzből készült és a köz számára hasznos.  Budapest akkor erősödik, ha Fővárosi Önkormányzat már megszerzett tudását megosztja más, nehéz helyzetben lévő önkormányzatokkal és természetesen a saját lakóival.

Elsőként a Ferencvárosi Önkormányzat szervezett olyan ingyenes utcai tesztelést, amelyhez a regisztrációs felületet is használják. 2021. január 18-22. között, reggel 8-tól este 18 óráig a Bakáts téren és az Ecseri úti megálló két metrólejáró közötti területen várják a kerületi lakcímkártyával vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkező lakosokat.

A mintavételt minden esetben egészségügyi szakemberek végzik. A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe, és nagyjából 15 perc múlva már át is lehet venni az eredményt, és a hozzá kapcsolódó tájékoztatót. A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában. A mintavétel kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést. Szükséges lakcímkártyát és TB-kártyát hozni.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arra kéri a kerületieket, hogy segítsenek azzal, hogy teszteltetik magukat a Ferencvárosi Önkormányzat ingyenes programján. A tesztelésre nem szükséges előre regisztrálni, de a tervezhetőség miatt ajánlott ezen a linken jelentkezni: https://covidteszt.ferencvaros.hu/

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport