November 2-tól korlátozások lépnek életbe a fővárosi idősotthonokban

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Operatív Törzs döntéseiről. November másodikától a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalom lép életbe.


A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát. Karácsony Gergely levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert a szabályok szigorítására vagy az ezzel kapcsolatos döntések önkormányzatokra ruházására, erre a kérésre egyelőre nem érkezett érdemi válasz. A Fővárosi Operatív Törzs úgy döntött, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalom lép életbe november másodikától: az idősotthonokat csak családhoz való eltávozás miatt lehet elhagyni, de csak olyan családtagokkal mehetnek el, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Visszatéréskor minden esetben néhány napos izolációra kerül sor a többi lakó védelme érdekében. A visszaérkező idős lakók fertőzöttségét a főváros által biztosított tesztekkel ellenőrzik.

Az idősotthonokban kötelezővé válik a maszkviselés, illetve érintésmentes látogatásra lesz lehetőség. A végstádiumban lévő idős bentlakók esetében továbbra is biztosítva lesz a hozzátartozók számára a látogatási lehetőség.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy bár az önkormányzat nem teheti kötelezővé a maszkviselést a közösségi közlekedésen, erősen ajánlja, hogy követve az MTA szakembereinek javaslatát mindenki viseljen maszkot a BKK járatain.