Megnyílt a regisztráció a fővárosi antitest tesztelésre

Ingyenes antitest szint tesztelési lehetőséget biztosít a Fővárosi Önkormányzat: 19 ezer teszttel méri a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjét

Július 5-től 9-ig, jövő hétfőtől péntekig, minden nap reggel 7-11 és délután 16-20 óra között van lehetősége a budapestieknek arra, hogy ingyenes antitest vizsgálaton vegyenek részt az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton. A fővárosi tesztelés regisztrációhoz kötött, itt lehet regisztrálni és időpontot foglalni, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen.

A Fővárosi Önkormányzat a 60 év felettieknek kíván lehetőséget biztosítani a kialakult védettség feltérképezésében. Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatosan széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére vonatkozó lehetőség megteremtését. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor. A kerületek megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott (pl. véralvadásgátló).

További részletek az antitest vizsgálatról itt olvashatók.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport