Közteret nevezett el Puczi Béláról a Fővárosi Önkormányzat

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án Puczi Béla roma hősről elnevezett közteret avatott fel a Fővárosi Önkormányzat a Westend Bevásárló Központ, a Váci út és Nyugati tér által határolt területen.

Karácsony Gergely főpolgármester több roma szervezet kérésére kezdeményezte, hogy Puczi Béláról, az 1989-es marosvásárhelyi tüntetések roma hőséről nevezzenek el közteret Budapesten. A teret április 8-án csütörtökön, a Nemzetközi Roma Napon avatta fel a főpolgármester Setét Jenő polgárjogi aktivistával, az Idetartozunk Egyesület vezetőjével, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel és Győrffy Máté terézvárosi alpolgármesterrel. A helyszínválasztás és a köztér elnevezése szimbolikus döntés: Puczi Béla Magyarországra menekülése után, a halálát közvetlenül megelőző időszakban a Nyugati pályaudvar mellett élt hajléktalan emberként, egyedül, nyomorban.

„Puczi Béla sorsa azért lehet annyira fontos felkiáltójel számunkra, mert azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évben hány minőségében bukott meg a magyar állam emberségből. És az, hogy most itt vagyunk, és hogy sokak számára fontos volt, hogy ezt a teret róla nevezzük el, mégis egy esélyt ad arra, hogy legalább felismerjük a hibáinkat, és próbáljuk azokat orvosolni” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

 

Setét Jenő elmondta, a mai nap arra is alkalom, hogy elismerjük a romák és az ő hőseik létezését, nem elhanyagolható az a kérdés sem, hogy a roma közösségek reprezentációja megvalósul-e a közös fizikai térben.

„Budapest az a város, amely mintát adhat arra, hogy az emberi jogok nem pusztán leírt malasztok és deklarációk, hanem megélhető valósággá kell váljon Budapesten is, így például a roma közösségeknek reprezentációhoz kell jutni az önkormányzati alkalmazottak körében, a közoktatási tananyagokban és a döntéshozó testületekben is” – emelte ki Setét Jenő.

 

A Nemzetközi Roma Napot ünnepeljük ma Puczi Béla terének az avatásával, aki Magyarországtól nem kapta meg azt az elismerést és tiszteletet, ami egy igazi hősnek járt volna, pedig társaival önzetlenül, a saját életüket veszélyeztetve Marosvásárhelyen rengeteg magyar életet mentettek meg. Szerintem a politikának az lenne a feladata, hogy támogassa azokat az embereket, akikből akár Puczi Bélához hasonló hősök lehetnek, vagy akár orvosok, kutatók, tanárok, de segítség nélkül elkallódnának” – tette hozzá Győrffy Máté.

E fontos szimbolikus gesztus mellett a városvezetés képviseletében Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a Nemzetközi Roma Nap alkalmából részletesen ismertette azt is, hogy hogyan kívánják segíteni a budapesti roma közélet és kulturális élet felpezsdülését a jelenleg egyetlen, a főváros fennhatósága alátartozó roma intézmény, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) megújításával.

A komplex megújítási folyamat része, hogy az intézménynek új, alkalmas székhelyet keresnek, vezetőváltást kezdeményeztek, és széleskörű társadalmi bevonáson alapuló, roma civil szervezetek, a roma közéletben, oktatásban, művészetben aktív döntéshozók, alkotók, véleményformálók bevonásával zajló egyeztetési folyamatot követően új alapokra helyezik tevékenységét is.

A cél a FROKK hiánypótló módszertani, oktatási és közösségszervezési funkciójának megújítása, a gyermektáboroztatás hagyományának felélesztése, és az intézmény tulajdonában álló értékes képzőművészeti gyűjtemény közgyűjteménnyé minősítésének kezdeményezése egyaránt. A cél egy olyan szervezet működésének hosszútávú megalapozása, amely a XXI. századi követelményeknek megfelelően magas színvonalon képes szolgálni budapesti kulturális életet, fórumot, teret és erőforrásokat biztosítani a roma közösségnek, művészeknek tehetségük kibontakoztatásához, identitásuk megerősítéséhez.

Budapest, 2021. április 8.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport