Közösségi költségvetés: ismét 1 milliárd forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek ötleteire

​​​Újra ötletelésre hívja a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat. A tavalyi keretből 15 olyan javaslat megvalósítása kezdte el az önkormányzat, melyeket budapestiek adtak be. A közösségi költségvetés elnevezésű programban három kategóriában, összesen 1 milliárd forint értékben valósít meg lakossági fejlesztési ötleteket az önkormányzat. Jelszó: Adjon​ egy jó ötletet!

Szövegbuborékok kék háttéren


Mi az a közösségi költségvetés?  

A közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. 2021-22-ben Budapesten, a fővárosi közösségi költségvetés első tesztévét követően ismét 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. Az ötleteket 2022. január 31-ig lehet beadni az otlet.budapest.hu​ oldalon keresztül. 

Mitől lesz közösségi egy költségvetés? 

A főváros költségvetésében elkülönített összegről, azaz idén 1 milliárd forint felhasználásáról Budapest közössége, vagyis a lakosság ötletei alapján, és mindvégig a lakossággal együttműködésben dönt a városvezetés.  

Mi lehet az ötletek témája? 

A közösségi költségvetés 1 milliárd forintos keretének felhasználására 3 tematikus kategóriában lehet javaslatokat tenni azért, hogy a nyertes ötletek többféle célt is szolgáljanak. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten programunk céljaival azonos nevet viselnek. Az ötleteket így céljuk, tematikájuk szerint a következő három kategóriában lehet beadni: 

Zöld Budapest 

A főváros szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon, és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosabban éljenek. Közös célunk, hogy a főváros felkészüljön a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra. 

Esélyteremtő Budapest 

Az Esélyteremtő Budapest kategória célja, hogy az önkormányzat csökkenteni tudja a társadalmi különbségeket, segítse a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ha úgy érzi, hogy ötletével segíteni tudna másokon, küldje el ötletét ebbe a kategóriába!  

Nyitott Budapest 

A Nyitott Budapest kategória célja az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint annak intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresünk új, kísérleti megoldásokat, közösségépítő ötleteket és mindenki által könnyen használható és elérhető digitális fejlesztéseket. Ezzel a főváros célja, hogy gyorsabb, okosabb és praktikusabb megoldásokat nyújtson a budapestieknek. 

Az ötleteket rövid regisztrációt követően az otlet.budapest.hu oldalon keresztül lehet beadni 2022. január 31-ig. 

A közösségi költségvetést együtt valósítjuk meg. Egy sikeres közösségi költségvetés alapjai a jó lakossági ötletek, melyekkel sokan egyetértenek, ezért a Fővárosi Önkormányzat idén is arra kér mindenkit, adjon egy jó ötletet! Idén már 16 éves kortól! 

További információ: otlet.budapest.hu