Karácsony Gergely átadta a Csengery-díjakat

A főváros sajtódíját Élő Anita, Nick Thorpe, Vincze Miklós, az Építészfórum szerkesztősége és a Klubrádió szerkesztősége kapta a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján.

Idén Csengery-díjat kapott Élő Anita, a Válasz Online szerkesztőségének tagja, a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és társadalmi hatások részletes bemutatásáért, magas szakmai színvonalú munkájáért. Szintén díjban részesült Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítója, aki a Duna mentén élő emberek sokszínű világát, a folyó menti táj szépségeit ismeretterjesztő filmsorozatban, valamint a magyar és európai történelem drámai eseményeit, személyes hangvételű könyvben bemutató tevékenységéért kapta az elismerést. Vincze Miklós kulturális újságíró, a 24.hu munkatársa, Budapest korábban ismeretlen arcának, meglévő és eltűnőben lévő épített örökségének, és ezen keresztül a főváros társadalmi és gazdasági folyamatainak szakszerű, pontos és olvasmányos ábrázolásáért vehette át az elismerést.

 

Az Építészfórum szerkesztőségét Budapest építészetének és városarculatának történeti és kortárs változásainak naprakész bemutatásáért, valamint a minőségi építészeti kultúra népszerűsítésében vállalt szerepéért díjazta a főpolgármester. Csengery-díjat kapott a 2001 óta független hírforrásként működő Klubrádió szerkesztősége is Budapest mindennapi valóságának elhivatott és független bemutatásáért, az objektív, tájékoztatásért, a sajtó- és szólásszabadság megőrzéséért végzett kitartó munkájáért. A Médiatanács tegnapi közleménye alapján eredménytelen lett a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázat. A tenderen végig a Klubrádió volt versenyben, de pályázatát végül több szempontból is érvénytelennek minősítették. Budapest pont attól olyan, amilyen, mert sok-sok különböző vélemény, közösség él benne. A Klubrádió ellehetetlenítése egy újabb törekvés a sajtószabadság korlátozására.

„Ma Magyarországon újságírónak lenni azt jelenti, hogy az ember kockára teszi az egzisztenciáját, hiszen bármelyik nap megszűnhet az újság, amelynél dolgozik, és bármelyik nap megtörténhet, hogy ellehetetlenítik, lejárató hadjáratot indítanak ellene. Nehéz dolga van, aki arra szerződött, hogy az igazságot szolgálja” – fogalmazott a díjátadón Karácsony Gergely főpolgármester.

A főváros sajtódíjának névadója Csengery Antal polihisztor, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltatlanul háttérbe sorolt hőse, a legendás Pesti Hírlap főszerkesztője, később a Magyar Tudományos Akadémia másodelnöke és a kiegyezés egyik legfontosabb szereplője. A Csengery Antal-díjat ezért minden évben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, március 15-én adja át Budapest főpolgármestere. Idén is öt díjazottról döntött a Fővárosi Közgyűlés, a díj átadására a járványügyi helyzet miatt szűkebb körben, gratuláló kézfogások nélkül került sor a Városházán.

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport