Karácsony Gergely átadta a Budapest a Fenntartható Demokráciáért díjakat

Szeptember 16-17-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete nagyszabású éves nemzetközi konferenciát tart Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen. A hazai és külföldi szakértőket, aktivistákat, döntéshozókat, újságírókat felsorakoztató konferencia célja, hogy teret adjon a hazánkat, és a világ más országait napjainkban érintő, meghatározó politikai, társadalmi, gazdasági, valamint környezeti átalakulásokkal kapcsolatos stratégiai gondolkodásnak.

Szeptember 16-án, csütörtökön este Karácsony Gergely főpolgármester átadta a Budapest Díj a Fenntartható Demokráciáért (Budapest Award for Sustainable Democracies) elnevezésű, üvegplakettel járó díjat. Hárman kapták meg az idén első alkalommal átadott elismerést.

Ivan Krastev, bolgár politológus, társadalomtudós a demokráciáról szóló nemzetközi tudományos diskurzushoz tett jelentős hozzájárulásáért kapta a díjat. Krastev  szakterülete a kelet-közép-európai nacionalista populizmusok leírása, számtalan magas szintű elemzést közöl a térség nyugatosodásáról, illetve demokrácia-deficitjéről.

Díjjal ismerték el Aleksandra Dulkiewiczet, Gdańsk polgármesterét, a lengyel jobbközép párt (Polgári Platform) politikusát, aki Pawel Adamowicz előző polgármester meggyilkolása után vette át az legendás Szolidaritás szakszervezetről és az a köré szerveződő társadalmi ellenállásról elhíresült város vezetését. Dulkiewitz a nacionalista populizmus egyik fő lengyel kritikusa, a véleménypluralizmus és a befogadó társadalom szószólója.


Aleksandra Dulkiewicz és Karácsony Gergely


A harmadik díjazott LaTosh​a Brown amerikai közösségszervező, aki a Black Voters Matter Fund társalapítójaként fontos szerepet játszott a fekete szavazók politikai aktivizálásában a déli államokban, jelentősen hozzájárulva a politikai részvétel szélesítéséhez, a hátrányos helyzetű, alacsonyabb státuszú szavazók demokratikus akaratának érvényre juttatásához Alabamában és Georgiában. Brown társadalmi aktivista munkája mellett a Harvard Egyetem tudományos munkatársa és a TruthSpeaks Consulting filantróp tanácsadócég tulajdonosa.