Hűsítő szigeteket állít fel a főváros

A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve Budapest idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. Ahogy tavaly, idén is hűsítő szigeteket állít fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen. Továbbá a tavaly felállított 24 ivókút mellett még 11-vel bővíti az ivókutak számát, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. Ezzel pénztárcánk mellett környezetünket is óvjuk.

 
A 2019-ben megválasztott városvezetés egyik első intézkedéseként klímavészhelyzetet hirdetett Budapesten, majd új Budapesti Klímastratégiát fogadott el. Ebben a főváros meghatározta azokat a lépéseket, amiket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a klímaváltozás hatásait. Az egyre gyakoribb és egyre hosszabban tartó hőséggel sújtott időszakok egyre jobban megviselik a lakosságot. A budapestieket a kánikula fokozottan érinti, a rekkenő hőségben az utcák hőkatlanná válnak. A Fővárosi Önkormányzat és a tulajdonában álló közszolgáltatók közös célja, hogy ezt a helyzetet hatékony intézkedésekkel enyhítsék.

 
Ennek egyik módja a közterek árnyékolása nyáron. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a FŐKERT-tel közösen hűsítő szigeteket állít fel forgalmas, nyaranta felforrósodó tereken. Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatók, június 18-tól szeptember 15-ig. Az árnyékot adó helyen planténeres fák és borostyánfal is segít az arra járóknak, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség a nyári napokon.

 
Hűsítő sziget a Boráros téren 

 
A hűsítő szigetekkel a főváros átmeneti megoldást nyújt egy akut helyzetre, az önkormányzat hosszú távú célja a közterek tartós megoldásokkal történő árnyékolása. Erre példa a Blaha Lujza tér is, Budapest legnaposabb köztere: itt tavaly hűsítő sziget nyújtott árnyékot, idén viszont megkezdődik a tér megújítása, ahol a tervezésnél az árnyékolás és a hűsítés is szempont volt. A tér befásítása hosszútávon árnyékosabbá teszi majd a Blaha Lujza teret.

 
A Hűsítő Budapest program másik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A csapvíz nem csak egészségügyi okokból, de a környezetvédelem miatt is fontos, hiszen csapvíz fogyasztásával nem szükséges műanyag palackos vizet vásárolnunk. Budapesten tiszta és egészséges az ivóvíz, így a városvezetés igyekszik a lehető legtöbb lakóhoz és turistához ezt eljuttatni a köztereken is. A Fővárosi Önkormányzat a Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 24 ivókút mellett idén 11 kúttal növeli azok számát a város számos pontján. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszán lesz. Az ivókutak pontos helyszíne a husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen.

 
Mindezek mellett a Fővárosi Önkormányzat aktívan dolgozik azért, hogy a közszolgáltatók által hagyományosan végzett hőségenyhítési tevékenységek, mint az utak, parkok, sínek locsolása, a forróság által leginkább sújtott lakóövezeti területekre koncentrálódjon.

 
Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport