Elismeréseket adott át Karácsony Gergely a főváros napja alkalmából

A Főváros Napján, november 17-én elismerő díjakat adományozott Budapest Főváros Önkormányzata azoknak, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Az elismerések átadását megelőzően Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Budapest egyesítésének 150. évfordulójára tervezett rendezvényekről és a 2023-as Könyvfőváros budapesti programjairól tartott tájékoztatót. Az ünnepi év eseményeinek tervezése már idén elindult, a főváros Közgyűlése már döntött az előkészítési év költségvetéséről is. A programsorozat csúcspontja a Lánchíd átadása lesz, de kiemelt szerepet kap a könyv, az olvasás szeretete, a magyar könyves hagyományok felelevenítése. A városvezetői szándékkal összehangban, mely a kultúrához való hozzáférés esélyeinek, lehetőségeinek növelését fogalmazta meg az emlékév kapcsán, a programok között számos olyat találhatunk majd, mely kerületi és fővárosi összefogással valósul meg. Az ünnepi év néhány nagyszabású eseménye mellett tehát nagy hangsúlyt kapnak a fővárosi intézmények, cégek által szervezett kulturális programok és a kerületek kulturális eseményei.


Budapest egyesítésének évfordulója alkalmából díszpolgári címben részesült:

Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr, rendező, szerkesztő, a Fővárosi Közgyűlés egykori tagja, a Budapesti Városvédő Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke. Az épített környezet, a kulturális örökség megismertetése és megóvása érdekében végzett szemléletformáló tevékenységéért, az Országos Városvédő Mozgalom megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepéért.

dr. Adamis Anna, dalszövegíró, költő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje részére. A hazai könnyűzenei életben betöltött emblematikus szerepéért, sokrétű alkotói tevékenységéért, emlékezetes dalszövegei, maradandó életműve elismeréseként.

Bíróné Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok tornász részére. A tornasportban nyújtott egyedülálló teljesítményéért, oktatói és edzői tevékenységéért, töretlen lendülete, kivételes életműve elismeréseként.

Bodrogi Gyula, Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Prima Primissima díjas színművész, a Nemzet Színésze, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja részére. Budapest kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe, a színházi és filmvilágot gazdagító alakításai, páratlan életműve elismeréseként.

dr. Iványi Gábor, Hazám és Raoul Wallenberg-díjas lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, főiskolai rektor részére. Az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatásáért végzett, több évtizedes, elkötelezett munkája, jelentős közéleti és vezetői tevékenysége elismeréseként.

Novák Ferenc „Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, néprajzkutató, érdemes művész részére. A magyar népzene és néptánc sokszínűségének bemutatásáért, a néptánc sajátos színpadi megjelenítéséért, elhivatott oktatói tevékenysége és hatalmas életműve elismeréseként.

Perczel Anna, Perika-díjas építész, urbanista, az Óvás! Egyesület alapítója, elnöke részére. Budapest múltjának, hagyományainak és épített örökségének megóvásáért, a városrészek sajátos hangulatának, kultúrájának megőrzéséért végzett, pótolhatatlan szakmai munkája elismeréséül.

Tandori Dezső, Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas költő, író, műfordító, a Nemzet Művésze részére. A magyar költészetet megújító irodalmi munkássága, sajátos költői hangja, kivételes tehetsége, életműve elismeréséül.


Budapest Főváros Közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott:

"Beke" Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének kitüntetettje részére. A magyar és cigányzenei kultúrában végzett fáradhatatlan, értékteremtő munkájáért, az ifjúság zenei képzésében játszott szerepéért, a művészeti életben elért kimagasló eredményeiért.

A Fészek Művészklub részére, Budapest szellemi centrumaként 120 éve betöltött egyedülálló szerepéért, a kulturális örökség továbbvitele, a kortárs művészeti alkotások bemutatása érdekében folytatott pártfogó tevékenységéért.

Hernádi Judit, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja részére. Kivételesen sokoldalú, drámai és komikus szerepekben, színpadi és filmes alakításokban egyaránt kiváló színészi munkájáért, közéleti tevékenységéért.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke részére, Budapest zsidó múltjának, kulturális örökségének megőrzése, gyarapítása és népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes munkájáért, a főváros kulturális életét gazdagító új kezdeményezéseiért.

Máté Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes művész részére. Elmélyült színpadi és filmes alakításaiért, társadalmi változásokra reflektáló rendezéseiért, Katona-hagyományokra építő, mégis újító színházvezetéséért, a jövő színészgenerációjának kineveléséért.

Pintér Béla, író, rendező, Jászai Mari-díjas színművész részére, a műfajokat bátran elegyítő, a társadalmi problémákat és közéletet provokatívan bemutató, formabontó színházi tevékenységéért.


BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE BUDAPESTÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója részére. A fedél nélkül élő, otthontalan emberek helyzetének megváltoztatása, enyhítése érdekében végzett fáradhatatlan és áldozatos munkájáért.

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület részére. A Mocsárosdűlőért végzett, kiemelkedően hasznos, értékmentő tevékenységéért, környezettudatos szemléletre ösztönző, példamutató civil kezdeményezéseiért.

Az Archikon Építésziroda részére. A városképet gazdagító építészeti értékek megőrzése és megújítása, Budapest élhetőbbé tétele érdekében folytatott tevékenysége, szemléletformáló és környezettudatos gondolkodásmódja elismeréseként.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Főpolgármesteri Hivatal és Intézmények Munkavállalóinak Szakszervezete elnöke részére. A Főpolgármesteri Hivatalnál és a fővárosi intézményeknél dolgozók érdekképviselete érdekében három évtizede folytatott áldozatos munkája elismeréséül.

Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója részére. A nemzeti hagyományok kortárs megújításában betöltött szerepéért, a jelenkori magyar kultúra és kritikai művészet globális térbe emeléséért.

Békés Itala, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész részére. A budapesti és az országos színházkultúrában betöltött megkerülhetetlen szerepéért, a színpadon és a színházi életben nyújtott varázslatos alakításaiért.

dr. Berényi Tamás, klinikai főorvos, aneszteziológus és intenzív terápiás, valamint sürgősségi orvostani szakorvos, egészségügyi szakértő, országos szakfelügyelő részére. A budapesti sürgősségi ellátásban, annak elindításában betöltött kiemelkedő szerepéért, innovatív rendszerfejlesztő és oktatói tevékenységéért, több évtizedes, magas színvonalú szakmai munkájáért.

Bernárd János, a Budapesti Szabadidősport Szövetség és a Budai XI. Sportegyesület elnöke részére. A budapesti szabadidősport folyamatos mozgásban tartásáért, generációk egészség- és mozgáskultúráját megújító aktivitásáért.

A Budapest Bár zenekar részére. Ismert és elfeledett dallamok formabontó feldolgozásával, a budapesti zenei élet színes egyéniségei közreműködésével létrehozott, műfajilag sokszínű alkotásaikért.

dr. Dauner János, a Főpolgármesteri Hivatal Jogi Főosztályának vezetője részére. Több mint tizenöt éve, szakmája iránt példamutató elkötelezettséggel, a jogi szakterületek harmonizációja és együttműködése érdekében végzett közigazgatási és vezetői munkájáért.

A Fedél Nélkül szerkesztősége részére. A hajléktalanságban élő embereket alkotóként megjelenítő, gondolataiknak hangot adó, fáradhatatlan támogató munkájáért.

dr. Gajdátsy Árpád, háziorvostan és belgyógyász szakorvos, nyugalmazott főorvos, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei orvosa részére. A fővárosi hajléktalanellátás egészségügyi részlegeinek megszervezésében, vezetésében, a szolgáltatás biztosításában vállalt kiemelkedő szerepéért, magas színvonalon nyújtott háziorvosi munkájáért, a magyar egészségügy közel öt évtizedes szolgálatáért.

Gyárfás István, Szabó Gábor-díjas jazzgitárművész, zenepedagógus részére. A főváros zenei életében betöltött meghatározó szerepéért, kiemelkedő előadóművészi és zenepedagógusi tevékenységéért, a jazz népszerűsítéséért.

Legát Tibor, újságíró, szerkesztő részére. A budapesti tömegközlekedés történetének, kulturális és szakmai emlékezetének magas színvonalú megörökítéséért, a láthatatlan múlt megmentéséért.

A Magyar Madármentők Alapítvány részére. A védett és fokozottan védett, valamint természetvédelmi oltalom alatt álló állatok mentéséért, gyógyításáért, ideiglenes és hosszú távú tartásáért, tenyésztéséért nagy szakmai odafigyeléssel és példamutató odaadással végzett munkája elismeréseként.

Mihály Tibor, a Külker Evezős Klub Óbuda elnöke, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnökségi tagja részére. A budapesti evezős sportéletben, illetve a Római-part épített és természeti értékeinek védelmében az elmúlt 40 évben végzett kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenysége elismeréséül.

Peskóné Dr. Buzna Andrea, a XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa részére. Az egészségügyi ellátásban több évtizede végzett kimagasló szakmai és vezetői tevékenysége elismeréseként.

Dr. Pirisi Károly, a Budapest Esély Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója részére. A hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásáért, felzárkóztatásáért végzett több évtizedes fáradhatatlan munkájáért.

Rácz Edit, a II. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Igazgatóság Intézményirányítási Osztályának munkatársa részére. A humánszolgáltatási ágazat különböző területein hatalmas lelkesedéssel, munkabírással, kiemelkedő szakmai tudással és precizitással végzett, nélkülözhetetlen munkájáért.

Radóczy Mária, tűzzománcművész részére. A tűzzománcművészetben végzett, nemzetközileg is kimagasló, több évtizedes munkássága elismeréseként, valamint fiatal művészek felkarolásában, a kultúra terjesztésében játszott szerepéért.

A Re-Formáló szociális-, oktatási- és sportegyesület részére. A szegénység enyhítése, a szociális elesettség csökkentése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége, valamint élelmiszermentése eredményeként rászorulók százait segítő munkája elismeréseként.

Szabóné Forgács Erika, a Budapesti Történeti Múzeum gazdasági igazgatója részére. Budapest történeti hagyományának magas szakmai színvonalon való megőrzéséért, a Budapesti Történeti Múzeum gazdasági hátterének biztosításáért.

Vecsei H. Miklós, Junior Prima díjas színművész, rendező részére. A minőségi irodalom újszerű terjesztése, a kultúra és olvasás népszerűsítése érdekében végzett, közösségformáló tevékenységéért, erőteljes színpadi jelenlétéért.

Vinis Gyula, a Gyermekvasút vontatási telephely nyugalmazott műszaki vezetője részére. A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút működése, üzembentartása érdekében végzett öt évtizednyi fáradhatatlan tevékenységéért, gyermekvasutas nemzedékek oktatásában, nevelésében végzett, mindig naprakész és megújulni képes, elkötelezett munkájáért.

Zelenka Pál Győző, a Közlekedési Műszergyártó Zrt. elnöke részére. A fővárosi ipari hagyományok megőrzése, a gyár életben tartása, korszerűsítése érdekében folytatott munkája, a szakmunkás- és mérnökképzésben betöltött szerepe és karitatív tevékenysége elismeréseként.



BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE ZALABAI GÁBOR DÍJ – A BUDAPESTIEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT ELISMERÉST ADOMÁNYOZOTT

Kókayné Lányi Marietta, a Gyermekek Háza alapítója, pedagógiai vezetője, tanítója részére. A gyermekek egyéni igényeit figyelembe vevő, elfogadó környezetet teremtő, kreativitásra, önálló gondolkodásra nevelő iskola megteremtéséért, példaértékű, önzetlen munkájáért.

Az Oltalom Karitatív Egyesület részére. A kiszolgáltatott vagy veszélyben lévő emberek lelki, anyagi támogatásáért, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek iránti érzékenység elősegítése érdekében végzett elhivatott munkájáért.

Az Utcáról Lakásba Egyesület részére. A lakhatási jogok érvényre juttatásáért, innovatív lakáspolitikai megoldásokat kínáló programok létrehozásáért végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként.


BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE FŐVÁROSÉRT EMLÉKZÁSZLÓ DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Kirendeltsége részére. Budapest dél-budai régiója lakosságának védelme érdekében, a veszélyhelyzetek megelőzésében és a károk felszámolásában magas színvonalon nyújtott szolgálata elismeréseként.



BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE DR. BARNA SÁNDOR EMLÉKÉREM – A FŐVÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

dr. Kecskés Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője, rendőr ezredes részére. Terézvárosban a 2010-es évek elejére kicsúcsosodó "túlturizmus" által okozott közbiztonsági problémák hathatós és példaszerű megoldásáért.

Lingvai Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságának járőrparancsnoka, rendőr őrmester részére. Budapest, Újpest lakossága védelmében élete, testi épsége kockáztatásával végrehajtott hősies intézkedéséért.

Makádi Katalin, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője, rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos részére. A főváros, kiemelten Pesterzsébet közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében végzett példaértékű szakmai tevékenységéért.

Szarvas Erika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságának járőrvezetője, rendőr őrmester részére, Budapest, Újpest lakossága védelmében élete, testi épsége kockáztatásával végrehajtott hősies intézkedéséért, rendőrtársa életének megmentéséért.

Szikszó Sándor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője, rendőr alezredes részére. A közbiztonság megerősítésében elért eredményeiért, kitartó és áldozatos munkájáért, szakmai és vezetői érdemeiért.



BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST-SPORTDÍJAT ADOMÁNYOZOTT

Balogh Mátyás László, magyar bajnok, olimpikon íjász részére. Az íjász sportágban elért kimagasló sportteljesítménye elismeréseként.

Bárány Árpád, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett olimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, versenybíró, szakedző részére. Kimagasló sportteljesítményéért és a párbajtőrvívás népszerűsítéséért végzett áldozatos munkája elismeréseként.

Doma Gergő, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, az Újpesti Torna Egylet Kajak-kenu Szakosztályának vezetője, sportmenedzser részére. Sportpályafutása során elért eredményeiért, sikeres sportvezetői munkájáért, az utánpótlás-nevelésben játszott nélkülözhetetlen szerepéért.

Harót János, az ESMTK elnöke, Pesterzsébet díszpolgára részére. A sportéletben több mint három évtizeden keresztül végzett példaértékű vezetői munkája és elkötelezett sportszakmai tevékenysége elismeréséül.

Tursics Sándor, a Csata Diáksport Egyesület alapítója, szakmai igazgatója, szakedző részére. A kosárlabdasport területén végzett több évtizedes, eredményes nevelő-oktató tevékenységéért.


BUDAPEST FŐVÁROS FŐPOLGÁRMESTERE FŐVÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

dr. Bazsóné Szilágyi Judit, a Pénzügyi, Számviteli és Vagyonnyilvántartási Főosztály pénzügyi és számviteli osztályvezetője részére. Tizennyolc évnyi közigazgatási tevékenységéért, a pénzügyi-számviteli feladatok magas színvonalú ellátásáért, sikeres vezetői és szakmai munkájáért.

Dankóné Bálint Gabriella, a Humánerőforrás-menedzsment Főosztály személyi juttatási csoportvezetője, szakmai tanácsadója részére. Közel húszéves, felelősségteljes, a Főpolgármesteri Hivatal pénzügyi feladatainak ellátását pályakezdése óta nagy munkabírással és szorgalommal segítő közigazgatási munkájáért.

Komlósi Ferencné, a Belső Ellenőrzési Osztály pénzügyi koordinátora részére. A belső ellenőrzési terület motorjaként, rendkívüli precizitással és stratégiai gondolkodással végzett koordinációs munkájáért, ötvenéves közigazgatási pályafutása elismeréséül.

Maros Nóra, a Szociálpolitikai Főosztály szociálpolitikai koordinációs szakreferense, szakmai tanácsadója részére. A főváros szolgálatában gyermekvédelmi, köznevelési és szociális területen tizenhárom éve végzett, lelkiismeretes munkája elismeréseként.

Mayer Ferencné, a Koordinációs Főosztály közgyűlési ügyintézője részére. A Fővárosi Közgyűlés döntéseit az utókor számára hűen megőrző, rendkívüli precizitással végzett munkájáért, a Főpolgármesteri Hivatal harmincéves szolgálata elismeréseként.