Budapest az európai elektromobilitás élvonalában

​​
A Fővárosi Önkormányzat a nemzetközi együttműködést is kihasználva fejleszti a tiszta és fenntartható közlekedést, amelynek fontos szerepe lehet abban, hogy Budapest teljesítse a 2030-ra kitűzött klímacélokat.
 
Budapest részt vesz az Európai Unió által támogatott USER-CHI projektben, amely arra teremt lehetőséget, hogy öt ország hét nagyvárosa – a magyar főváros mellett Barcelona, Berlin, Róma, Firenze, Murcia és Turku – tesztelje a legmodernebb e-mobilitási megoldásokat. A projekt keretében készült látványos videó felidézi a történelmi előzményeket is, hiszen Budapest közösségi közlekedésében a 19. század végétől – a Balázs Mór által tervezett villamosvonalaktól és a Kisföldalattitól kezdve - a mai napig folyamatosan meghatározó az elektromos járművek szerepe. Ugyanakkor bemutatja a 21. században kibontakozó innovációt, amelynek köszönhetően az e-mobilitás már olyan új területekre terjed ki, mint a közösségi autómegosztó-rendszerek és a belvárosi áruszállítás.

A közlekedés növekvő elektrifikációja azt a célt is szolgálja, hogy Budapesten és az agglomerációban csökkenjen a zaj-, illetve légszennyezés. A videóriport kitér emellett még arra, hogy az elektromobilitás térnyeréséhez szükség van a megújuló forrásokból, leginkább a napenergiából nyert tiszta elektromosságra. Ebben a tekintetben a Főváros számos innovatív kezdeményezést támogatott, köztük az az Önkormányzat tulajdonában álló vállalatok elektromos flottáinak létrehozását és a hozzájuk tartozó korszerű töltőinfrastruktúra létrehozását, illetve azt, hogy az üzemeltetést gazdaságosabbá lehessen tenni a megújuló alapon termelt villamos energia felhasználásával. Az elektromobilitás budapesti sikereiről szóló videó a YouTube-on megtekinthető.