A Városháza udvarán idén nyáron is kulturális programokkal várják a látogatókat

Május 25-én este a Friss Hús Budapest Filmfesztivál filmjeinek vetítésével megkezdődött az idei Városházi Esték program a Városháza díszudvarán. Karácsony Gergely főpolgármester az esemény megnyitóján elmondta: mindig lelkiismeret-furdalása volt, hogy ezt a gyönyörű udvart csak a városházi dolgozók használhatják. „A járvány egyik hatása az volt, hogy újra felfedeztük a szabadtéri tereket, mi is újra felfedeztük ezt az udvart, és most megnyitjuk a budapestiek előtt” – mondta beszédében a főpolgármester. 2021 nyarán a Városházi Esték keretében több kulturális program helyszíne lesz a Városháza díszudvara, filmvetítések, jazzkoncertek és színielőadások váltják egymást a színpadon.

 
 

Deák Dániel a Friss Hús Budapest Filmfesztivál alapító-igazgatója egy berlini filmfesztiválhoz köthető élményét idézte fel: amikor azzal szembesült, hogy a német filmfesztivál lényege nem a vörös szőnyeg, hanem az, hogy a városlakók életének szerves része a Berlinale és az ott vetített filmek. A Friss Hús 2013-as alapítása óta ilyen városi fesztivál akar lenni, ezért is nagy jó lehetőség számukra, hogy a Városháza udvarán tarthatnak szabadtéri vetítéseket.

Liszka Tamás, a Budapest Film igazgatója szerint egészen álomszerű élmény a Városháza udvarán filmezni. „Ha valaki nekem azt mondja másfél évvel ezelőtt, hogy nyolc hónapon át egy kocka filmet nem lehet majd moziban nézni, de aztán a Városháza udvarán avatunk új mozit, nem hiszem, hogy elhittem volna.” A Budapest Film új kezdeményezése, a Budapest Kertmozi keretében a főváros számos pontján tartanak kertmozis vetítéseket, ahol gyakran nyíltszíni taps zárja az estét. 

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes is hangsúlyozta: a Főváros erején felül szeretne tenni azért, hogy a kultúra mindenkié legyen. A Városháza díszudvarán avatott kulturális helyszín is ennek az egyik lépése, ahogyan az is, hogy a Budapest az Ifjú Tehetségekért díjat idén a Friss Hús 30 éven aluli filmrendezője kaphatja meg. „Ahogy a jövőnkre is büszkék lehetünk, úgy a múltunkra is büszkék vagyunk: Budapest 2023-ban ünnepli 150. születésnapját, 1873-ban egyesült Pest, Buda és Óbuda. A Fővárosi Önkormányzat megkezdte a munkát a Budapest150 emlékéven, és bízunk benne, hogy ez a városházi udvar is egy központi helyszíne lehet majd a rendezvényeknek.” - vázolta főváros jövőbeli terveit a főpolgármester-helyettes asszony. 

A Városházi Esték a Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseivel folytatódik május 27. és június 2. között, június 5-én pedig a Szabadtér Színház szervezésében a CISZ Gypsy Soloists kamarazenekar lép fel. Az ingyenes előadás egyben a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének koncertsorozatához csatlakozik, melyben azt ünneplik, hogy végre lehet előadásokat tartani.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport