Tegnap ismét magas aeroszolszennyezettség jött létre

​Vasárnap ismét magas aeroszolszennyezettség jött létre, ami pár napos stagnálás után szerdától valószínűleg tovább romlik.

A PM2,5 szennyezettséget folyamatosan mérő műszerek közzétett fővárosi adatai alapján, az elmúlt időszak 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak – a WHO ajánlás (25 µg/m3) fölötti értékeket kiemeléssel jelöltük:

Dátum

XVIII. ker. Gilice

tér

II. ker.

Széna

tér

VIII. ker.

Teleki

tér

II. ker.

Pesthidegkút

XV. ker. Kőrakás

park

XI. ker.

Kosztolányi

tér

​ ​ µg/m3 ​ ​ ​ ​ ​
2020.11.21.n.a.12n.a.1222-
2020.11.22.n.a.17n.a.1438-
Dátum

XIII. ker.

Honvéd-telep*

V. ker.

Erzsébet

tér

X. ker.

Gergely

utca

XXII. ker.

Budatétény

XXI. ker.

Csepel, Szent István út

IV. ker.

Káposztás-megyer

  µg/m3 ​ ​ ​ ​ ​
2020.11.21.19172010--
2020.11.22.37333323--

- : nincs PM2,5 mérés; n.a.: nincs adat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint ma bár a PM10 szintje az egészségügyi határértéke alatt alakul (50 µg/m3), de estétől a PM2,5 szintjéhez hasonlóan növekedésnek indul. A PM2,5 szint jellemzően napközben sem csökken. Holnap elsősorban az éjszakai órákban magasan alakul a PM10 koncentrációja is, ekkor a PM10 szintje az egészségügyi határértéket is meghaladhatja, bár napközben kisebb csökkenése valószínű. Szerdától tovább romlik a helyzet, mivel a jelenlegi számítások szerint a ún. hidegpárna alakul ki  a főváros fölött, aminek hatására különösen szerda hajnalra több mérőponton is átmenetileg romló helyzetet eredményez, napi átlagban is több helyen is meghaladhatja majd az egészségügyi határértéket. Javulás jelentős bizonytalanság mellett legfeljebb vasárnaptól várható.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A budapesti légszennyezettségi helyzettel kapcsolatos további jogi, levegőtisztaság-védelmi, egészségügyi hátérinformációkról, egészségvédelmet segítő gyakorlati javaslatokról, valamint az agglomerációs települések fővárosi helyzetre gyakorolt hatásairól, összefüggéseiről a Budapest Portál Szmog című aloldalán (https://budapest.hu/Lapok/szmog.aspx), illetve ott a 2020. október 22-i és 23-i részletesebb sajtóközleményekből tájékozódhatnak.