Távolabb van ma március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor

Főpolgármesteri beszéddel és rövid ünnepi műsorral készült március 15-re a Fővárosi Önkormányzat. A videóban a főpolgármester beszélt a kokárda minden magyart összekötő erejéről és arról, hogy a bajban, a járványveszély idején, milyen fontos az a társadalmi összefogás, amelyet 1848. március 15-én is megtapasztalhatott az ország. A főpolgármester mellett szerepel a videóban a Kossuth-díjas Csákányi Eszter, színésznő és Herczku Ágnes, népdalénekes.

A Fővárosi Önkormányzat már több, mint egy hete lemondta az önkormányzati ünnepséget a járványügyre való tekintettel. Helyette mind Karácsony Gergely, mind a meghívott fellépők közül többen egy videóban emlékeznek meg a ’48-as forradalomról.

A főpolgármester szerint ezen a napon azért tűzünk kokárdát, hogy emlékeztessük magunkat és megtanítsuk a gyerekeinknek is: a legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben, a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, a kudarcainkban és a sikereinkben egyek vagyunk. A felhőtlen ünnepléstől azonban nem csak a járványveszély foszt meg minket. Évek óta zavarbaejtő az érzés, hogy amikor elolvassuk az 1848-as forradalom 12 pontját, és azt gondoljuk: az még mindig aktuális.

A békés és vidám, polgári és hazafias ünnepnek az üzenete egyre távolabb van tőlünk. Talán távolabb, mint 1989-90-ben. Március 15. arról szól, hogy a nemzeti szuverenitás és a társadalmi fejlődés nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak. Az 1848-as forradalom a haladó elit és a jogfosztott tömegek lázadása volt: egyszerre Széchenyié és Petőfié.

A főváros idén a Lánchidat választotta március 15. szimbólumává, arra emlékezve, hogy volt idő, amikor a hidak építése, és nem az árkok mélyítése volt a nemzeti cselekedet.

A Fővárosi Önkormányzat és a főpolgármester bízik abban, hogy a város hamarosan újra együtt ünnepelhet, hiszen Budapest, ahogyan a kokárda is, Mindenkié!

A Facebookon közvetített miniműsorban a beszédet Csákányi Eszter szavalta (Vas István: Zászlók) és Herczku Ágnes előadásában a Somogyi ’48 című dal szakította meg.

 

Budapest, 2020. március 15.

 

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport