A szokásos téli légszennyezettségi helyzet súlyosabb szakaszába lépett Budapesten is

​A szmogriadónak a tájékoztatási fokozatát még nem értük el, viszont előre szeretnénk jelezni és figyelmeztetni, hogy csökkentsünk és esetleg megelőzzük az egészségtelen levegőminőségi helyzetet. Ha folytatódik elmúlt napok időjárási tendenciája, tovább fog romlani a főváros levegőjének minősége.

Mivel már most sem kedvezőek az adatok, ezért a gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára nem javasoljuk a hosszabb ideig szabadban való tartózkodást, aktív fizikai tevékenység végzését.

Kérjük, aki teheti, a fatüzelés helyett inkább a gáz- és villanyfűtést válassza és a következő napokban pedig részesítse előnyben a közösségi közlekedést. Ha a légszennyezettségi mutatók tovább romlanak, úgy a főváros eleget fog tenni az előírt tájékoztatási és intézkedési kötelezettségeinek.

A főváros lakosságának tájékoztatása érdekében közzétesszük a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőminőségi értékelését, valamint okozati és egészségügyi megállapításait :

"Tegnap veszélyes volt a levegő minősége Putnokon és Sajószentpéteren. További öt településen egészségtelen volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján, ezek: Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza és Tököl. További 16 helyen kifogásolt volt a levegőminőség, azaz a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges emberek is tüneteket tapasztalhatnak úgy, mint a köhögés, a légúti irritáció vagy a könnyezés.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek a hosszabb szabadban történő tartózkodást. Az idő jelentős részét töltsük betéri környezetben, azonban a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről ne feledkezzünk meg. A légszennyezés nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír rövid és hosszú távon egyaránt. A kültéri légszennyezés csökkentése érdekében kerülni kell a helytelen fűtési módon alkalmazást és célszerű a tömegközlekedési módokat előnyben részesíteni a saját gépjárműhasználattal szemben.
 
Otthonaink beltéri levegőminőségét javíthatjuk, ha odafigyelünk a beltéri légszennyezés elkerülésére és olyan megoldásokat alkalmazunk, mellyel a légszennyezők koncentrációja csökkenthető."
 
A következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Hírek

RSS megtekintés