Protokoll és diplomácia címmel nyílt időszaki kiállítás

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) közös szervezésében valósult meg a Protokoll és diplomácia című időszaki kiállítás, mely 2020. január 23. és május 31. között látogatható a múzeumban. A kiállítás megnyitóján, beszédet mondott Gy. Németh Erzsébet, Budapest Főváros Önkormányzatának főpolgármester-helyettese is.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes köszöntője az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Nagykövet Úr!

Tisztelt Protokollfőnök Úr, Ezredes Úr!

Tisztelt Igazgató Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy egy kicsit beszéljek arról, amihez igazán értek, a politikáról. A politikának arról a részéről, ami ehhez a páratlan kiállításhoz is kapcsolódik, a politika rangjáról.

Nem azért lettem politikus, hogy vörös szőnyegen sétáljak, vagy hatalmas fogadásokon vegyek részt, nem is azért, hogy nemzetközi delegációknak nyújtsak át míves képzőművészeti alkotásokat. Azért lettem politikus, hogy a lehető legjobb tudásom szerint képviseljem azokat az embereket, akik dolgoznak a családjukért, a gyerekeikért, hogy szolgáljam és segítsem azokat, akiknek a hangja nem hallatszik a tömegben. Ennek a szolgálatnak vannak külső és persze belső szabályai egyaránt, ezek megtartása mindannyiunk érdeke. Ezt szem előtt tartva én is nagy örömmel teljesítem protokolláris feladataimat.

A tárgyak, amik között Önök most sétálni fognak, a politika rangját hivatottak megjeleníteni, és politika alatt nem a hatalom gyakorlását, hanem a közösségért végzett munkát értem.

Minden itt látható tárgyban az adott nemzet, a felajánló közösség ereje mutatkozik meg.

A tisztelet, aminek a protokoll szabályrendszere teremti meg a közös nyelvét, mindig a közösségé. Ezért fontos ez a kiállítás nekünk politikusoknak is, mert arra emlékeztet, hogy minden gesztusunk és mondatunk számít, minden alkalommal, amikor a nyilvánosság elé lépünk, méltónak kell lennünk azokhoz, akik minket megbíztak.

Ma este nemcsak a politikai közösségek protokolltárgyaiból kaphatnak ízelítőt, hanem betekintést nyerhetnek a katonai, az egyházi és a sportprotokoll világába is. Külön öröm, hogy a Főváros, melyért hosszú ideje dolgozom, megmutatkozik arról az oldaláról, hogy megkerülhetetlen rangja, és így felelőssége is van a protokollban.

Biztos vagyok benne, hogy én magam rengeteg újfajta tudással gazdagodva érek majd haza ma este, és bízom benne, hogy Önök is hasonló élményekkel távoznak majd!

Köszönöm a figyelmüket!

Hírek

RSS megtekintés