Gyermekétkeztetés, játszótér bezárás, nyári menetrend a BKV-nál

​A budapesti városvezetés ma a tankerületekkel és a kerületi polgármesterekkel egyeztetett arról, hogyan segíthet a város és a kerületek az idősgondozás és a gyermekétkeztetés feladatainak ellátásában a járványveszély idején. További korlátotó intézkedések is születtek annak érdekében, hogy védjük a budapestieket a vírustól, csökkentve a szociális érintkezéseket számát. A fővárosi városvezetés továbbra is arra a kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon, vigyázzunk az idősebbekre, a családban és környezetünkben is.

A kerületek polgármestereivel a fővárosi operatív törzs az idősgondozási feladatokról egyeztetett. A 70 évnél idősebbek ellátását az önkormányzatokra bízta a kormány, de ehhez forrást és védőfelszerelést eddig nem adott az önkormányzati dolgozóknak. Ezügyben a kormányhoz fordulunk, a védőfelszerelések, maszkok hiánya több kerület számára akut gondot okoz. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság és a kéményseprők több mint 40 autóval állnak rendelkezésre a kerületek számára, hogy a Budapesten élő idősek ellátást segítsék.

Minden kerületben működik ügyeletes konyha, a rászorulók hozzájutnak a napi meleg ételhez. A hátrányos helyzetű ás halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a tankerületek vezetőivel egyeztetett. A főváros, a kerületekkel közösen mindent elkövet annak érdekében, hogy a gyerekek hozzájussanak az ellátáshoz. Ennek érdekében szükségesnek látszik azon kormányrendelet módosítása, amely jelenleg megtiltja az ügyeleti felügyelet alatt lévő gyerekek számára a tanintézményben történő étkeztetést.

A tömegközlekedésben folyamatosan csökken az utasszám, egy átlagos nap forgalmának kevesebb mint fele használta március 17-én a BKV járatait. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha nem tud, lehetőség szerint alternatív közlekedési formát keressen. Csütörtökön üzemkezdéstől a BKV járatai szünidei menetrend szerint közlekednek, erről folyamatosan tájékoztatnak a BKK Futáron, és egyéb felületeken keresztül. A járatsűrűségben az utasszám-adatok vizsgálata alapján történhet további változás. A buszokon tilos az első ajtón való felszállás, a buszvezetők egészségét szalagkorlát védi, mindenkit kérünk ennek figyelembevételére. A fővárosi közösségi kerékpár-rendszer árát a technológiailag lehetséges legalacsonyabb összegre, havi 100 forintre csökkentettük.

A parkolás ügyében sok kérdést, igényt kapunk. Parkolás ügyében is minden döntésünket az emberi élet védelmének, a szükségtelen kontaktusok elkerülésének rendelünk alá. Folyamatosan vizsgáljuk a közúti forgalmi és a parkolási adatokat is. A kerületi polgármesterekkel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy mivel jelenleg is több autó van a városban, mint parkoló, a parkolók számát bővíteni rövidtávon nem tudjuk, az autóforgalom növekedése tumultust, ezzel fokozott járványveszélyt okozhat, ezért a lakossági parkolási díjak tekintetében változást nem javaslunk. Ugyanakkor megteremtjük annak feltételeit, hogy a járvány ellen az első frontban harcolók, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók a veszélyhelyzet idején ingyen parkolhassanak Budapesten.

A kerületi polgármesterek több kerület korábban meghozott döntése nyomán egységesen úgy döntöttek, hogy a zárható játszótereket lezárják, a többi játszótér esetén felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a találkozások elkerülése érdekében a játszótereket átmenetileg ne használják.

A fővárosi törzs továbbra is annak rendeli alá döntéseit, hogy a működőképessége legvégső határig kifeszített egészségügyi rendszert a lehetőségeink szerint megóvjuk a további terheléstől. Több információt és segítséget várunk a kormányzati operatív törzstől. Több kerület számára például ellátási gondokat okoz a 65 feletti orvosok és ápolók betegtalálkozásainak tiltása. Nagyon súlyos gond, hogy sem az egészségügyi dolgozók, sem a város működtetésében kulcsszerepet játszó, fokozott vírusveszélynek kitett dolgozóink nem jutnak hozzá védőfelszereléshez. A főváros a saját forrásaiból, saját beszerzési csatornák keresésével igyekszik enyhíteni ezeket a gondokat, de e terén sürgős kormányzati beavatkozást kér.

Budapest, 2020. március 17.

 

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport

 

Az alábbi linken megtekinthető Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mai élő Fb-bejelentkezése:

 

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/141877860520099/