Elhunyt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok

Mély megrendüléssel értesültem a hírről, hogy életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A fiatal, tehetséges sportoló a magyar válogatottban 1990-ben mutatkozott be. Első aranyéremét az 1997-es sevillai Eb-n nyerte, majd 2003-ban, Barcelonában világbajnok lett.  A sydney-i, athéni és pekingi olimpián csapatával aranyérmet szerzett, ezzel a kivételes sportteljesítménnyel már fiatalon bekerült a legeredményesebb magyar sportolók megtisztelő társaságába.

„A vízben olyanban tudott példát mutatni, amellyel megfertőzte, magával húzta a többieket is. Ezzel az elképesztő akaraterővel együtt járó példamutatása tette a csapaton belül nélkülözhetetlenné, avagy a csapat nélküle nem érte volna el ezeket az eredményeket.”-méltatta munkásságát egykori edzője, Kemény Dénes.

Fiatal kora óta céltudatosan készült, kitartó munkát végzett, áldozatot vállalt annak érdekében, hogy a legjobb legyen. A sporthoz való hozzáállásban ő volt az etalon, ő volt a profi sport, a profi sportoló megtestesítője.

Amikor sikeres és hosszú pályafutása végén abbahagyta az aktív versenyzést, kiváló edző lett. Olyan, aki átültette azt a szemléletet játékosaiba, amit ő magáénak érzett, amitől annak idején ő a legjobb lett.

Győztes alkat volt. Legtöbbször győzött a medencében és győzött a szakmai- és magánéletében. Győztes természetéből adódóan kitartóan harcolt halálos betegségével is.  Sokszor nyerésre állt, de a végső pillanatban nem tudott fordítani.

Számos állami kitüntetése mellett, kimagasló sportteljesítménye, az egymást követő három olimpián elnyert olimpiai bajnoki címei elismeréseként 2008-ban Budapest díszpolgára lett.

Benedek Tibort a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Őszinte részvétemet nyilvánítom a fájóan fiatalon elhunyt legendás sportember családjának.

Karácsony Gergely

főpolgármester