Átadták a megújult XVIII. kerületi Havanna Heti vásárt

A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton a kerületi önkormányzat két ütemben összesen 190 000 000 Ft-os támogatást nyert a projekt megvalósítására. A projekttel egy olyan fejlesztést valósítottak, amely nemcsak a terület arculatát javította, hanem az ott folyó tevékenység minőségi változásához is vezet. Az átadó alkalmából Karácsony Gergely főpolgármester és Szaniszló Sándor polgármester tartott köszöntő beszédet.

Karácsony Gergely ünnepélyes keretek között átadta a TÉR_KÖZ pályázat tábláját, ezzel reprezentálva a kerület és a főváros közötti együttműködés sikerességét. Főpolgármester a köszöntőjében elmondta, hogy nem csak egy piacot adtak át, hanem egy teret, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek. Köszönetet mondott az előző önkormányzati és városvezetőknek is a beruházásban való részvételért, külön megköszönte Ughy Attila képviselő úrnak, hogy jelenlétével osztozik a kerület örömében.

Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzata a TÉR_KÖZ  pályázat, Havanna-lakótelepre készült anyagában az ott működő „Havanna Heti vásár” felújítását tűzte ki célul, annak érdekében, hogy a vásár a mai kornak megfelelő arculattal és minőségi környezetben várja az oda látogató vásárlókat. A fejlesztendő terület jelenleg is vásárként funkcionál, viszont a mostani körülmények az árusításra nem a legmegfelelőbbek. A projekttel egy olyan fejlesztést kívántak megvalósítani, amely nemcsak a terület arculatát javítja, hanem az ott folyó tevékenység minőségi változását is eredményezte. A meghívásos ötletpályázat keretében a nyertes tervező, Keller Ferenc készíthette el a végső tervet a Havanna-lakótelepre megálmodott vásár megújítására.

A projekt ütemezett kivitelezésben, két ütemben valósul meg. Az első ütemben a mostani arculatot meghatározó az árusításra használt régi, kiselejtezett lakókocsik helyére egy egységes képet mutató, modern, minden igényt kielégítő épületegység épült meg. Az  az épület tervezésénél jelentős figyelem irányult az eladóhelyiségek maximális belső kialakítására és a megfelelő felszereltségére biztosítva ezzel az árusok kényelmes munkakörülményeit. A felújításnak köszönhetően egy mindenki által elfogadott kép alakulhatott ki a lakótelepen évek óta nagy népszerűséggel bíró heti vásárról, mely így az eltérő elvárásoknak és szabályoknak is egyaránt megfelel már.

A projekt részeként valósult meg a hetivásár területének környezetrendezése is, a piac körül található aszfaltburkolat - anyagminőségének és vizuális megjelenésének - megújításával és több funkcióssá tételével. Az aszfalt festésen Kondor Béla Csendélet című műve ihlette absztrakció látható. A terület piaci időszakon kívüli hasznosításával erősödhet a lakótelepen a közösségi élet, melynek köszönhetően újabb pontján tudott megújulni a Havanna lakótelep.

Hírek

RSS megtekintés