A Nemzeti Népegészségügyi Központi levegőminőséggel kapcsolatos aktuális értékelése

Tegnap egészségtelen volt a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten, Tökölön és Vácott. További tizenöt településen pedig kifogásolt volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján, ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza,  Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok és Várpalota.
 

Az északkeleti országrészben az esőnek köszönhetően javult a levegőminőség. A következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Az egészségtelen levegőminőség elsősorban az érzékeny lakosságcsoportnál úgy, mint a gyermekeknél, az időseknél és a krónikus betegségekben szenvedőknél okozhat akut tüneteket.  Leggyakrabban köhögés, légúti irritáció és nehézlégzés jelentkezik, illetve a már meglévő légúti tünetek súlyosbodhatnak.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy számukra javasolt megfelelő típusú (FFP2 vagy FFP3) maszkok viselése és a kevésbé forgalmas mellékutcák választása. Továbbra is javasoljuk a tömegközlekedési módok előnyben részesítését a saját gépjárműhasználattal szemben, illetve a helytelen lakossági tüzelési módok mellőzését.