A Főváros megvédi a kulturális intézményeinek dolgozóit

Háromoldalú megállapodást írt alá ma Budapest vezetése a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével és a főváros kulturális intézményeinek képviselőivel.

A mai megállapodás közel 900 fővárosi kulturális intézményben dolgozó munkavállalónak biztosít minden olyan előnyt a következő 10 évre, ami a korábbi közalkalmazotti státusszal járt, például a tisztességes végkielégítést, a jubileumi jutalmat, a lehető legkedvezőbb szabadságolást és a Budapest-pótlékot. Budapest megbecsüli és megvédi azokat a szakembereket, akik a város szellemi, kulturális örökségét gondozzák és gyarapítják.

Idén májusban, még a koronavírusjárvány és a karantén okozta sokkban volt az ország, amikor a kétharmados kormánypárti többség újabb törvényt tolt át sikerrel a törvényhozáson: az Országgyűlés elfogadta azt a Semjén Zsolt által benyújtott javaslatot, amelynek következményeképp november 1-től a kulturális dolgozók elveszítik közalkalmazotti jogviszonyukat. Ezzel a döntéssel országos szinten közel húszezer kulturális dolgozó biztonságát vették el.

Mindannyian tudjuk, hogy kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területeken dolgozóké, de ezt valamennyire kompenzálták a közszférának adott szerény kedvezmények, a foglalkoztatottsági biztonság és a kiszámítható életpálya. A kormány döntése közel 900 fővárosi munkavállalót is érintett – az ő helyzetüket a következő 10 évre rendezi a Főváros.

Ez a megállapodás biztosítja a fővárosi kulturális dolgozók számára a tisztességes végkielégítést, a jubileumi jutalmat, a lehető legkedvezőbb szabadságolást és a Budapest-pótlékot. A kedvezmények az újonnan belépőkre is érvényesek, nemcsak azokra, akik már valamely fővárosi intézmény dolgozói.

Ez a megállapodás azért született, hogy kifejezzük, a főváros vezetése tiszteli és védi azokat a szakembereket, akik a kulturális javaink védelmével, megőrzésével és fenntartásával, azok széleskörű hozzáférésével foglalkoznak.

Gy. Németh Erzsébet

humán területekért felelős főpolgármester-helyettes