A Budapesten is tapasztalható mai magas légszennyezettség globális légköri folyamatok következménye

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint (kiemelés: Főpolgármesteri Hivatal):

"Tegnap kifogásolt volt a levegő minősége tíz településen, ezek: Budapest, Debrecen, Eger, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta és Tököl. A kifogásolt levegőminőségért az aeroszol részecskék felelősek (PM10 méretfrakció). A tegnapi nap folyamán olyan légtömeg érkezett Magyarországra, mely az Aral-tó elsivatagosodott részein kialakult porvihar és a globális légköri folyamatok következménye. A lokális légszennyező források szerepe kevésbé volt jelentős a tegnapi nap folyamán. A meteorológiai előrejelzés alapján várhatóan javul a levegőminőség a következő napokban.

A mai nap folyamán az ország bármely pontján egészségtelen lehet a levegőminőség, így javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba. A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék (2-10 mikrométer) is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol elsősorban légúti irritációt, köhögést vagy nehézlégzést okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek."

Az Országos Meteorológiai Szolgálat részletes elemzése a magas magyarországi aeroszol (PM10/PM2,5) szint kialakulási folyamatáról: https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=3686&m=2