29-en kapták el a koronavírust a kamaraerdei idősotthonban

A Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 572 lakója közül 25 és közel 300 dolgozója közül 4 esetében mutatták ki a koronavírus fertőzést az intézményben végzett tesztelések során. Az intézmény 3 telephelye közül 2 érintett, a Bánk bán utcai telephelyen nincs aktív fertőzött.

Az idős betegek többsége teljesen tünetmentes, néhányan pedig enyhe tüneteket mutatnak. Azonban gyógyulásuk és az otthon többi lakójának védelme érdekében az intézmény kérésére kórházba kerültek vagy kerülnek. Az otthonból kórházba került lakók egyike a mai nap folyamán elhunyt.

Mint ismert, szeptember elején az intézmény kérésére és a Fővárosi Operatív Törzs döntése nyomán a fenntartó Fővárosi Önkormányzat az idősotthonban látogatási és kijárási tilalmat rendelt el, amelyet az országos tisztifőorvos azóta az egész országra kiterjesztett.

Az intézmény folyamatos kapcsolatban áll a járványügyi hatóság területileg illetékes szakembereivel, akik a tesztelésben, a fenntartó Fővárosi Önkormányzathoz hasonlóan segítséget nyújtottak. Az intézményvezető munkáját a kormány által kirendelt intézményparancsnok segíti.

A Budapest Főváros Kormányhivatala által az intézményben végzett legutóbbi – augusztusi – ellenőrzés során a helyszíni jegyzőkönyv alapján semmilyen intézkedésre okot adó mulasztást nem tárt fel, az intézmény a főpolgármester által kiadott fenntartói utasításban foglalt protokollok betartásával jár el.

A Fővárosi Önkormányzat már a kormányzatnál kezdeményezte a szűrések számának növelését és ingyenessé tételét, valamint minden intézményében szigorított a maszkviselés szabályain – erre a főpolgármester az elmúlt hetekben többször is figyelmeztetett –, ugyanis az országszerte, így Budapesten is növekvő esetszám határozottabb fellépést sürget minden szereplő részéről. 

 

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport