Sikeres a LED-es közvilágítási rekonstrukció a Fővárosban

​​​​​​Tarlós István főpolgármester támogatásával, a Fővárosi Közgyűlés által biztosított bruttó 1050 M Ft forrásból 930 M Ft felhasználásával, több mint 7000 LED-es közvilágítás korszerűsítés valósult meg Budapesten a BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Társaság kivitelezésében 2018-19-ben. A Főváros 14 kerületében 36 területen megvalósított projekt révén a lecserélt lámpatestek fogyasztása átlagosan 40 %-al alacsonyabb, amely 2020-tól éves szinten közel 2 millió kWh energia megtakarítást és több, mint 750 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez a Fővárosban. Mindez, a 2019. évi árakon, éves szinten mintegy bruttó 80 millió Ft energia megtakarítást jelent az éves áramfelhasználásban. 

A BDK Kft. több sikeres, előkészítő jellegű LED-es közvilágítás korszerűsítési projektet követően 2017-ben javaslatot tett a Fővárosi Közgyűlésnek 7000 világítótest energiatakarékos, Led-es korszerűsítésére, amelyre Tarlós István főpolgármester támogatásával, a Közgyűlés 2018-ban bruttó 1050 M Ft támogatást ítélt meg.

A támogatási szerződés alapján, a BDK megterveztette azon területeken a LED-es közvilágítást, melyeken a világítótestek már elavultak voltak, üzemeltetésük gazdaságtalanná vált. A világítótestek beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatokban, a pályázóknak az előzetesen elkészített tervekbe kellett beilleszteni a saját berendezésüket, úgy, hogy semmilyen lényegi paramétert nem módosíthattak. A nyertes pályázók az elektronikus árlejtéssel kialakuló ár, a legkisebb beépített teljesítmény és a leghosszabb jótállási idő együttes értékelése alapján kerültek kiválasztásra.

A sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként magas minőségű, kedvező piaci árú és legalább 10 éves jótállást biztosító, minőségi gyártók, szabványos közvilágítást eredményező termékei kerültek kiválasztásra. A pályázatok alapján a BDK Kft. 3 gyártó termékeit (Fénysport Lux Kft., Tungsram Operations Kft., Hofeka Kft.) vásárolta meg a Fővárosi Támogatásból. A világítótestek 7 bemenetes, úgynevezett NEMA csatlakozó aljzattal kerültek szállításra és felszerelésre, ami egyszerűen lehetővé teszi a későbbiek során távfelügyeleti és leszabályozási egység közvetlen csatlakoztatását a lámpatesthez, annak megbontása és a jótállás veszélyeztetése nélkül.

A Társaság által 2018-19-re vállalt 7000 Led-es korszerűsítés 2019. november 15-ig teljes körűen megvalósul, 7018 lámpatest kerül felszerelésre a Főváros által biztosított forrásból.

Ezen túlmenően,  a szabványos megvilágítás biztosítása érdekében, további mintegy 200 lámpatest, a meglévő oszlopokon sűrítés formájában, illetve új hálózat létesítése keretében kerül felszerelésre. Ezzel minden kiválasztott területen szabványos megvilágítás valósul meg, a lakosság teljes megelégedésére.

A Fővárosi Támogatásként a világítótestek beszerzésére rendelkezésre álló bruttó 900 millió Ft-ból a Társaság várhatóan, 860 millió forintot, míg a több mint 7000 db LED világítótest felszerelésére rendelkezésre álló bruttó 150 M Ft összegből, várhatóan mindössze mintegy bruttó 70 M  Ft-ot fog felhasználni a teljes mértékben saját kivitelezésben elvégzett munkához. Mindez több mint 10 %-os támogatási forrás megtakarítást is eredményezett.

A projekt révén 40 %-os energia megtakarítás keletkezik a lecserélt lámpatestek körében, amely éves szinten közel 2 gigawattóra óra áramfogyasztás, és több, mint 750 to CO2 kibocsátás csökkenést eredményez a Fővárosban. Mindez 2020-tól teljes mértékben érvényesül a közvilágítás fogyasztásában, ami éves szinten - a 2019. évi árakon számítva - közel 80 millió Ft energia megtakarítást jelent évente a korábbi lámpatestek fogyasztásához képest. 

A Fővárosi támogatásból 14 kerület 36 területén megvalósuló beruházás - 2019. évi áramdíjjal számolva - 11 év alatt teljes mértékben megtérül a Fővárosnak.

Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

 

A Fővárosi támogatásból megvalósuló LED-es korszerűsítés a következő területeket érintette:

Helyszín:

Cserélt Lámpatestek [db]:

II., Budakeszi út

204 db

II., Máriaremetei út

99 db

III., Pók utcai ltp. II. ütem

409 db

III., Zay utca térsége

245 db

II-III. Slachta Margit - Gróf Esterházy rkp.,
Árpád-hídi lehajtó

137 db

III., Mátyás király útja,
III., Czetz János utca

107 db

IV. Káposztásmegyeri ltp. II. I. ütem

337 db

IV. Káposztásmegyeri ltp. II. II. ütem (extrém útgeometria)

17 db

IV., Baross utca térsége

69 db

IV., Óceánárok utca 2/a felőli szakasza, Megyeri út, Külső Szilágyi út szakaszai

316 db

VIII., Kőbányai út (Hungária körút és Orczy tér között)

72 db

IX., Lechner Ödön fasor

41 db

IX., Tűzoltó utcai ltp.

54 db

X., Gergely utca

30 db

X., Újhegy, Bányató

57 db

X., Kőér utca térsége

115 db

XI., Csenger utca

73 db

XI., Egérút

314 db

XIII., Esztergomi út térsége

160 db

XVI., Ostoros út térsége

79 db

XVI., Bökényföldi út, Újszász utca

179 db

XVIII., Alacskai úti ltp.

234 db

XX., Pesterzsébet-dél

1070 db

XXII., Rózsaliget térsége

519 db

XXIII., Molnár-sziget

184 db

XXIII., Grassalkovich, Helsinki utak szervízútjai

161 db

XXIII., M5-ös autópálya Szentlőrinci úti térsége I. ütem

357 db

XXIII., M5-ös autópálya Szentlőrinci úti térsége II. ütem (extrém útgeometria)

20 db

VIII. – IX. – X., XIV., Könyves Kálmán körút – Hungária körút (Rákóczi-hídtól az Erzsébet királyné útjáig),
XIII., Róbert Károly körút (Árpád-hídtól a Váci úti felüljáróig)

770 db

XI., Szerémi út Rákóczi-hídtól a Prielle Kornélia utcáig, valamint az Építész utcától a kerülethatárig,
XXII., 6-os sz. főút a Szerémi úttól a városhatárig, a Növény utcai csomópont kivételével

589 db

 

Hírek

RSS megtekintés