Rendészeti egyeztető fórumot tartott a Budapesti Polgárőr Szövetség

Tarlós István főpolgármester előadást tart a „Polgárőrök a fővárosért, Főváros a polgárőrökért” rendészeti egyeztető fórumon

Az éves rendészeti egyeztető fórumon Tarlós István főpolgármester és Terdik Tamás rendőr dandártábornok  is elismeréssel nyilatkozott a polgárőrök munkájáról.

A hagyományokhoz híven a Budapesti Polgárőr Szövetség idén is rendészeti egyeztető fórumot szervezett. A rendezvényt a Fővárosi Önkormányzat dísztermében 2019. szeptember 20-án „Polgárőrök a fővárosért, főváros a polgárőrökért” címmel tartották meg, célja a társszervekkel való kapcsolattartás ápolása, elismerések átadása és a jövőbeli együttműködés irányainak meghatározása volt.

A fórumot megtisztelte jelenlétével Tarlós István főpolgármester, Dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok, rendőrségi tanácsos, Budapest Rendőrfőkapitánya, Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Pető György, a Főváros Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója. Felszólalt Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, és Kardos Pál Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke is.

Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte, hogy a statisztikai adatok alapján Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosának számít, ennek megvalósulásában pedig elvitathatatlan érdeme van a polgárőröknek. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt évben 10%-kal csökkent a bűncselekmények száma, ehhez hozzájárult az 1700 budapesti polgárőr 300 ezer órányi szolgálata. Kiemelte, a főváros közbiztonságának fenntartására 2 milliárd forintot fordít az önkormányzat. Beszédét a következő szavakkal zárta: „Megköszönve a közel három évtizedes munkájukat, kérem Önöket, hogy változatlan elhivatottsággal és odaadással segítség a főváros közbiztonságának és közrendjének fenntartását, ehhez rám és a főváros vezetésére is minden tekintetben számíthatnak.”

Dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok előadását a következő szavakkal kezdte: „Egyetlen szó az, ami Önöknek nagybetűvel jár, ez pedig a köszönet azért a tevékenységért, amit nap, mint nap közösen hajtunk végre annak érdekében, hogy Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros lehessen.” Aláhúzta, hogy az elmúlt kilenc évben felére csökkent a bűncselekmények száma. Hozzátette, megfeszített munkával ezek az eredmények megtarthatók, talán még javíthatók is. Kiemelte, soha nem állította a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy a közbiztonság érdekében kifejtett tevékenységét egyedül hajtja végre, ez nem is menne ezért szükség van nagyon erős társszervekre. Hangsúlyozta, egyenrangú partnerként tekint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a polgárőrökre.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a Budapesti Polgárőr Szövetség jól működik, minőségi polgárőrség jött létre. Kiemelte, Budapest közbiztonságának nagyon komoly hatása van az egész ország közbiztonságára. Hozzátette, húsz éve csapnivaló volt a város közbiztonsága, azonban 2010 után gyökeresen megváltozott a helyzet, mára Budapest az egyik legbiztonságosabb város világszerte. Kiemelte, sokkal nehezebb a fővárosban polgárőrnek lenni, mint bármelyik vidéki városban, ugyanis teljesen más, magasabb követelmények vannak.

Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a jövő a fiataloké, éppen ezért a Budapesti Polgárőr Szövetségnek nagyon fontos a toborzás. Hangsúlyozta, a Polgárőrség az előszobája a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, az önkormányzati rendészetnek, a fiatalok ezen keresztül beleláthatnak a gyakorlatba. Aláhúzta, a Budapesti Polgárőr Szövetség legfontosabb célja, hogy erősítse a kapcsolatát a Fővárosi Önkormányzattal. Kiemelte, azon dolgoznak, hogy Budapesten is megjelenjenek a polgárőrök a közösségi közlekedési járműveken. Hozzátette, hogy ahogyan a vidéki példák mutatják, nem csak szolgálatban, hanem szolgálaton kívül is utaznak polgárőrök a tömegközlekedésen, és probléma esetén intézkednek. Ebben van egy komoly fejlődési lehetőség Budapesten. Elmondta, az a cél, hogy a közterületi jelenlétet még tovább fokozzák.

A rendészeti egyeztető fórum jeles eseményeként a Budapesti Polgárőr Szövetség és a Budapesti Műszaki Szakképzés Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma és Szakközépiskolája együttműködési megállapodást írt alá a Polgárőrség népszerűsítése, a rendészeti ismeretek bővítése, valamint egymás hasonló célú programjainak segítése érdekében, illetve a közösségi szolgálatok megvalósulása céljából.

A rendezvény elismerések átadásával zárult, a Budapesti Rendőr-főkapitányságról öt rendőrt jutalmaztak meg, az Országos Polgárőr Szövetség 10 polgárőrt, a Budapesti Polgárőr Szövetség további 50 polgárőrt részesített valamilyen elismerésben.

Hírek

RSS megtekintés