Egynyári virágbemutatót rendezett a FŐKERT

Immár 43. alkalommal rendezte meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakmai rendezvényét, az Egynyári Virágbemutatót, melyet idén dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nyitott meg.

A főpolgármester-helyettes beszédében kiemelte a budapesti zöldfelületek fontosságát, amik mára egyértelműen a budapestiek kedvelt rekreációs helyszínei lettek, s melyek a zöldterületi-fejlesztéseknek köszönhetően egyre több sportolási lehetőséget nyújtanak

Az elmúlt évek számos beruházásának és Budapesten megrendezett sporteseményének köszönhetően, idén Budapest Európa Sportfővárosa, melynek tiszteletére idén a fenntartásunkban álló virágágyak kiültetései sportmotívumokat rejtenek - mondta el beszédében Hegedűs Gábor, a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Budapest szerte elhelyezkedő virágágyak megtervezése, a virágágyak előkészítése, a növények termesztése, kiültetése és fenntartása minden évben kiemelt feladat a Fővárosi Kertészet életében, hiszen a tavasszal kiültetésre kerülő virágok késő nyárig, kora őszig Budapest ékességei.

Idén 78 helyszínen, több mint 190 fajtából 240.000 darab egynyári növényt ültetett a FŐKERT, melynek közel 20 %-a magyar fajtákból került ki, s melyeket a Társaságunk a saját termesztőtelepén állított elő. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten és a Gellérthegyen találhatóak, a legnagyobb számban használt egynyári növények a begónia (46 ezer), a pistike (44 ezer), valamint a verbéna és a zsálya (14 ezer).

A több évtizedes hagyománnyal bíró szakmai rendezvény minden évben lehetőséget teremt, hogy a szakma képviselői megvitassák az elmúlt időszak kihívásait, tapasztalatait a városi zöldfelületek kezelésében, valamint az egynyári növények termesztésében és fenntartásában.​