Nagyobb támogatást harcolt ki a fővárosi színházaknak a Városháza

A kormány és a főváros megállapodott, a tao-rendszer átalakításával az eddigi támogatásnál nagyobb, 3,5 milliárd forint fix összegű előadóművészeti támogatást fog kapni a 11 budapesti fenntartású színház. A keretet a kormány a főpolgármester javaslata alapján osztja fel – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budapestinfón, hétfői sajtótájékoztatón.

A miniszter emlékeztetett rá: Tarlós István főpolgármester több alkalommal jelezte a kormánynak, hogy a tao-rendszer átalakítását csak akkor tudja támogatni, ha ez semmilyen veszteséget nem jelent a budapesti színházaknak. Gulyás Gergely hozzátette: politikai megállapodás jött létre a főváros és a kormány között, a főpolgármester azt harcolta ki, hogy a fővárosi teátrumok az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni, ami 3,5 milliárd forint lesz jövőre. A keretről a főpolgármester dönthet, a kormány ennek megfelelően fogja a támogatásokat kiosztani – mondta.

Kitért rá, hogy 2017-ben a befogadott tao-támogatás a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő 11 színház esetében összesen mintegy 2,6 milliárd, a 2018-as összeg pedig körülbelül 3,3 milliárd volt. Budapesten a tao megszüntetésével kapcsolatos kérdéseket rendeztük, megszüntettük a visszaéléseket, a színházak több támogatáshoz fognak jutni, világos, átlátható rendszerben – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnökkel kötött egy magállapodást arról a feltételrendszerről, amelynek alapján a főpolgármester-jelölést elvállalta, „e megállapodás egyik lényeges pontja, hogy ezt a várost én vezethetem”. A tao-támogatások korábbi formájukban megszűntek, a fővárosi fenntartású színházaknál viszont a főváros hatásköre nem szűnhet meg. A 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, „én addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes” – jegyezte meg a főpolgármester, hozzátéve, hogy a keret kizárólag a főváros javaslata alapján osztható fel.

Kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón jelenlévő Fekete Péter kulturális államtitkár elmondta: többek között az alternatív teátrumokkal is folyamatos tárgyalásokat folytatnak, utóbbiakat érintően szintén lesz egy keretösszeg, „akik valós szakmai munkát végeznek, meg fogják kapni a támogatásukat” - hangsúlyozta.

Hozzátette: a 3,5 milliárd forintos keretösszeget érintően a 11 fővárosi fenntartású színház az Emmi honlapján két hét múlva megjelenő adatlapján nyújthatja be az igényét, amelyet két héten belül feldolgoznak. A megítélt támogatás első egyharmadát az érintettek március végén megkaphatják, a szezon végén, júliusban a második egyharmadot, a harmadikat pedig szeptemberben folyósítják. „Ezzel megszűnik a színházak év végi őrülete, hogy fel tudják-e tölteni a tao-t, kiszámítható lesz a pénzösszeg, amit kapnak, nem kell jutalékot fizetni, biztonságos, kiszámítható rendszer lesz” – hangsúlyozta.

Szintén kérdésre válaszolva Tarlós István közölte: a fővárost illető 3,5 milliárdos összeget felosztásáról szóló javaslatot humán helyettesével fogják elkészíteni, a színházigazgatók véleménye alapján.

Hírek

RSS megtekintés