A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása a levegőminőségről

A Fővárosi Önkormányzat a Nemzeti Népegészségügyi Központ mai napon közzétett következő értékelését – átmeneti intézkedésként, a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként – változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi:

„Egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) magas tömegkoncentrációja miatt a tegnapi nap (2019.04.03.) miatt. További kilenc településen kifogásolt volt a levegő minősége ugyanezen légszennyező miatt. Az alábbi települések érintettek: Budapest, Dunaújváros, Eger, Miskolc, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Tököl. A napos időjárás kedvez az ózon keletkezésének és koncentrációjának emelkedéséhez. Ajkán és Szentgotthárdon az ózon magas koncentrációja miatt kifogásolt volt a levegőminőség.

A kifogásolt levegőminőség elsősorban a gyermekekre, az idősekre, illetve légúti és szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre jelent egészségkockázatot. Gyakori tünetek lehetnek a köhögés, légúti irritáció, illetve nehézlégzés. A légúti megbetegedésben szenvedők tünetei erősödhetnek.”

További információ: http://oki.antsz.hu/