A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása a légszennyezettségről

​​​​​​Ismételten veszélyes volt a levegő minősége Kecskeméten és Szegeden a tegnapi nap (2019.10.27.) folyamán. Négy megyeszékhelyen, Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon egészségtelen volt a levegőminőség. További tizenegy település levegőminősége volt kifogásolt a Levegőhigiénés Index alapján. Ezek az alábbiak: Budapest, Dunaújváros, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Százhalombatta, Tököl és Vác.


A meteorológiai előrejelzés alapján a holnapi na​p folyamán javulás várható a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével.


Magyarországon a légszennyezettség következtében minden évben 8000 – 12000 ember hal meg idő előtt.  Egészséghatás szempontjából a gyermekek, az idősek és a légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább érintettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja a veszélyes, illetve az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető helyeken a hosszabb, szabadban történő tartózkodást, a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást.


A kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, illetve a közlekedés. Ügyeljünk környezetünk és egészségünk megóvására!


 

További információ: http://oki.antsz.hu/