Új városrész születik: eredményt hirdettek a Déli Városkapu nemzetközi tervpályázatán

A tervpályázaton első díjas norvég SNØHETTA tervezőiroda által készített látványterv a Déli Városkapu projektről

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu - Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt.

Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak.  A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően.

A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van.

Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra.

A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett. Az elismert hazai és külföldi építészeknek óriási megtiszteltetés volt a teljesen új, vonzó városnegyed terveinek elkészítése.

Az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.)

A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.

Második díjban a Feilden Clegg Bradley Studios International – Tarka Építész Műterem Kft. - Czirják Szabó Építészeti Mérnöki Kft., angol-magyar konzorcium részesült. A Feilden Clegg 40 évre visszatekintő építészeti és városépítészeti területet lefedő, több angliai irodával rendelkező stúdió több mint 200 munkatárssal, a Tarka Építész Műterem fő profilja a közösségi építészet, a Czirják Szabó Építészeti Mérnöki Kft. elsősorban városépítészettel és belsőépítészettel foglalkozik. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.)

A harmadik díjat az irodaépületek, lakóházak, középületek, egyházi intézmények tervezésével és műemlékek felújításával foglalkozó 3h építésziroda (konzorciumban a Geum Műterem Kft.-vel és a Create Value Kft.-vel) nyerte el. A 3h építésziroda munkája – többek között – a MOME új campusa és a Városmajor kolostor. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.)

A szakma neves hazai és külföldi szakértőit felvonultató zsűri a következő hét pályaművet részesítette megvételben: Sasaki Associates Inc., Fernezelyi, Basa Iroda Építész Kft. - s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. - prasch buken partner architekten partG mbB konzorcium, a HPP International Planungsgesellschaft mbH, az UNStudio - Ramboll Studio Dreiseitl - BuroHappold Engineering konzorcium, a Spacefor - Lépték-Terv Tájépítész Iroda - Mihálffy Krisztina alkotta tervezőcsapat, az ADEPT Architects, valamint a Lima Design – 10 Design.  

Hírek

RSS megtekintés