Új turistainformációs iroda a Bálnában – megnyílt a Bálna Budapestinfo Point

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes (j) és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője megnyitja a Budapest Pontot a Bálnában 2018. szeptember 21-én

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Bán Teodóra a BFTK ügyvezetője ma ünnepélyesen megnyitotta a BFTK információs irodahálózatának új, hetedik irodáját a Bálnában, valamint beszámoltak a Turizmus Világnapja budapesti lakossági programjairól. 

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Budapestinfo Point információs irodáinak hálózata 2018. szeptemberétől új irodával bővül. A 22 darab közterületi turisztikai információs ponton kívül 6 saját irodát működtető BFTK szeptember 21-én nyitotta meg a nagyközönség előtt a főváros új, hetedik turisztikai irodáját, a Bálna Budapestinfo Point-ot.

A Bálna Budapest földszintjén található 63 m2-es irodában a BFTK a hivatalos turistainformáció adáson kívül a klasszikus buszos, hajós és gyalogos városnéző programokat, valamint a „város kulcsát" jelentő Budapest Card-ot értékesíti. A tervek között szerepel, hogy az iroda a budapesti események mellett az országos programokat is felveszi portfóliójába. A programkínálat bővítésével a cél egyrészről a helyi lakosok bevonzása a Bálna épületébe, másrészről pedig a külföldi turisták érdeklődésének felkeltése a vidéki, elsősorban a Budapest környéki programok iránt, amelyek közül több – a hivatalos turisztikai kedvezménykártya – a Budapest Card kínálatában is szerepel.

A Bálna épületét egyre több egyéni és csoportos turista látogatja, köztük sok külföldi diák, akik a Bálna vendéglátóegységeinek vendégei. E diákok és családtagjaik, valamint a hajóval érkező csoportok turisztikai keresletének kiszolgálása is cél, amit a beutaztató utazási irodákkal és a hajós társaságokkal való együttműködés keretében kíván a BFTK megvalósítani.

A hiteles és hivatalos turistatájékoztatás Budapest területén a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ egyik legfontosabb közszolgálati feladata. Az irodahálózat bővítése elengedhetetlen az egyre növekvő számú látogató professzionális kiszolgálása érdekében. A Bálna Budapest központ az eddigi szolgáltatásai mellett (rendezvényhelyszín, kiskereskedelem és vendéglátás) a most nyíló iroda segítségével Budapest vízi kapujaként is bemutatkozik.

Turizmus Világnap – Digitális turizmus

A turizmus világnapját (World Tourism Day – WTD) minden évben szeptember 27-én ünnepelik. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) közreműködésével ezen a napon 1980 óta minden alkalommal nagyszabású rendezvényre kerül sor a vendéglátó országban.

Megtiszteltetés és komoly elismerés a magyar idegenforgalmi szakma számára, hogy idén az UNTWO (az ENSZ Nemzetközi Turisztikai Szervezete) képviselőivel együtt ünnepelhetjük Budapesten a világnapot. A nemzeti turizmusirányítás és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ is keményen dolgozott azért, hogy a világszervezet a magyar fővárost válassza a világnap megünneplésére.

A turizmus világnapi rendezvény minden évben egy meghatározott téma köré épül fel. Ez 2018-ban a turizmus digitális átalakulása („Tourism and the digital transformation"), tavaly pedig a Fenntartható Turizmus („SustainableTourism") volt. Turisztikai stratégiánknak fontos eleme e két téma, minthogy tisztában vagyunk a következő évtizedek kihívásaival.

A működő egyszerű applikációkon túl a fenntartható turizmus egyik kulcsa az innovációk turisztikai hasznosítása. A szolgáltatásaik végtelenített, a térben és időben alkalmazandó adatok hasznosítása egy város vezetése és az érkező vendégek fogadására fejlesztett új digitális megoldások ma már kikerülhetetlenek. Tradíció és innováció együtt szükséges az érték megőrzésére, az információk tárolására.

A BFTK folyamatosan keresi és veszi fel a kapcsolatot olyan cégekkel, fejlesztőkkel, akik szintén látják a lehetőséget a digitális fejlesztésekben a turizmus területén. Egy ilyen partner a Guide.me Budapest, egy turisztikai weboldal és alkalmazás párosa, amely angol nyelven, külföldi turisták számára mutatja be a várost és könnyíti meg a felfedezését.

A BFTK lehetőséget adott a Guide.me-nek arra, hogy Budapest hivatalos turisztikai alkalmazásaként tovább fejlődhessen. A Guide.me csapat tagjai rutinos nemzetközi utazók. Összegyűjtötték azt, hogy mi minden lenne hasznos egy-egy utazás megtervezéséhez, illetve segítene könnyen tájékozódni, teljesebb élményt adni az adott városban.

A felhasználókat kedvenc platformjaikon és megszokott közösségi média felületein szólítják meg, valamint kihasználva a digitalizáció és az EU-n belül eltörölt roamingdíj kínálta lehetőségeket, a modernebb élményre vágyó célcsoport figyelembe vételével gondolták ki mi lehetne a legjobb megoldás. A koncepciójuk két alappillére az interaktív térkép és az online magazin. Céljuk, hogy a 25-50 éves korosztály számára modern megoldást biztosítsanak a felfedezésre és a tájékozódásra.

Az applikációt bemutató case-study film megtekinthető a https://youtu.be/t5owY9fGC0Q hivatkozáson, az applikáció letölthető iOS és Android készülékekre a http://app.guideme.hu/hu/ linken.

Turizmus világnapja Budapest – lakossági programok

A turizmus világnapját ünnepelve a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) – a tavalyi és tavalyelőtti közönségsikert látva (közel 2000 érdeklődő évente) – idén is turisztikai nyílt napot szervez partnereivel együttműködésben 2018. szeptember 27-én, csütörtökön. A BFTK ezzel a kampánnyal a budapesti turisztikai szolgáltatásokat, attrakciókat szeretné népszerűsíteni, megismertetni a hazai látogatóközönséggel. 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Az idei évben az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy 2018-ban a World Tourism Day házigazdája Magyarország, pontosabban Budapest lesz.

A nyílt naphoz 2018-ban 46 programmal csatlakoztak a budapesti turisztikai szolgáltatók. Az idei év újdonsága, hogy a BFTK nem csak koordinálja a lakossági programokat, hanem saját programot is szervez: a Világnapon 3 alkalommal régi Ikarus kabrió buszból lehet megtekinteni a fővárost, majd a Bálna Budapest különleges épületét fedezhetik fel az érdeklődők idegenvezető segítségével. Szintén újdonság, hogy az idei évben 7 gasztrohely is csatlakozott a felhíváshoz, kedvezményekkel, ajándékokkal várják a látogatókat.

Tartson velünk idén is, egy turista szemével fedezheti fel Budapest látványosságait, legújabb attrakcióit és kulturális értékeit. Szeretné jobban megismerni Budapestet? Jelentkezzen Ön is nyílt napunk programjaira!

Regisztrálni szeptember 26-án (szerda) délig lehet a megadott létszámkorlát erejéig. A programok egy része ingyenes, más részük kedvezményes, azonban a legtöbbjük előzetes regisztrációhoz kötött.  Jelentkezni a BFTK budapestinfo.hu oldalán lehet, az alábbi linken: https://www.budapestinfo.hu/hu/2018---turizmus-vilagnapja. Az esetleges kérdéseket a regisztracio@budapestinfo.hu e-mail címen várják a szervezők. 
Turizmus világnapja – részletes programok 
Vezetett séta a BFTK szervezésében:
  • Ingyenes kabrió buszos városnézés Bálna bejárással
Vezetett séták a Bevásárló és Tematikus utcák (BUM), valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának szervezésében:
  • Séta a Váci utca északi szakaszán (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft)  
  • Séta a Rákóczi tér környékén, a Csarnok negyedben (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft + múzeumi belépő: 1000 Ft)
  • Séta a Falk Miksa utcában és a környező galériákban (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft)
  • Séta a Bartók Béla úton (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft)
  • Erzsébetváros zsidó szemmel (ingyenes, az opcionális kóstolójegy ára 500 Ft) BETELT!
  • Séta a Ráday utcában (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft)
  • Séta a lágymányosi campuson és a Kopaszi-gáton (ingyenes, múzeumi belépőjegy ára: 400 Ft) BETELT!
  • A vendégváró Pest (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft) BETELT!
  • A Sion-lépcsőtől a Sas-hegyi Látogatóközpontig (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft + Látogatóközpont belépő: 550 Ft)
  • Séta a Tabánban, a budai Duna-parton (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft)
  • "Gyógyítás és egészségmegőrzés a Duna-partján – Séta a budai „fürdőkorzón" (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft) BETELT!
  • Esti fürdőzés az Irgalmasok Veli bej fürdőjében (belépőjegy: 1400 Ft)
  • "Kultúrák rétegződései" – séta Óbuda Fő terétől a Flórián térig (ingyenes, a kihangosító készülék díja 450 Ft, múzeumi belépőjegy ára: 800 Ft) 
További séták:
  • Belső-Ferencváros épített öröksége okostelefonos interaktív séta a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében (ingyenes) BETELT!
  • Film Destination Budapest – tematikus vezetett séta a MTA SZTAKI eLearning / Film Destination Budapest szervezésében (ingyenes) BETELT!
  • "Isten veletek, ti boldog Vendelinek" – múltidéző séta Óbudán, az eltűnt kiskocsmák nyomában az Óbudai Múzeum szervezésében (ingyenes) 
Épületlátogatások, kulisszatitkok:
  • „Nyitott kapuk – Nyitott szívek" – ingyenes templomnéző séta a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (ingyenes)
  • Vezetéses túra a 600 éves Mária Magdolna Toronyban (ingyenes tárlatvezetés a belépőjegy vásárlásakor)
  • A tábori patikától a csokoládékészítésig – a De la Motte – Beer-palota (ingyenes)
  • Ingyenes memorabilia-túra a Hard Rock Cafe-ban
  • Épületlátogatás magyar nyelven a Zeneakadémián (750 Ft)
  • Fedezze fel a Pesti Vigadót! (50%-os kedvezmény)
  • A titokzatos Schiffer-villa – művészet és történelem egy helyen (ingyenes)
  • Mesél a Széchenyi fürdő (ingyenes) 
Látogatások, tárlatvezetések múzeumokban, galériákban:
  • Sorsunkban a történelem – Tematikus tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjteményben (ingyenes)
  • Főszerepben a textilgyáros zseni, Goldberger Leó - tematikus tárlatvezetés az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményében (ingyenes)
  • A Zwack család és az Unicum története (50%-os kedvezmény)
  • Egy nap a Lázár Lovasparkban (50%-os kedvezmény)
  • 60 perces tárlatvezetés a Sziklakórházban (30%-os kedvezmény)
  • Látogatás a Szamos Csokoládé Múzeumban (ingyenes)
  • Seuso és kincsei. Tárlatvezetés az MNM kiállításában (ingyenes tárlatvezetés a belépőjegy vásárlásakor)
  • Gellért 100 kiállításmegnyitó a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (ingyenes)
  • Múzeumlátogatás ingyenes tárlatvezetéssel Bartók Béla utolsó magyarországi otthonában, a Bartók Béla Emlékházban
Gasztrohelyek:
  • Ajándék fagyi a Cup and Scoopban!
  • Market BDPST (10% kedvezmény)
  • Ajándék ízesített limonádé a Naphegy Étteremben!
  • Kávé Pacza (20% kedvezmény)
  • Kolette Bistro (10% kedvezmény)
  • Anyám szerint... (10% kedvezmény)
  • Budapest Baristas (10% kedvezmény) 
További programok:
  • Időcsapda – Szabadulj kedvezménnyel! (30% kedvezmény)
  • Esti városnézés a MAHART PassNave Kft. hajójának fedélzetén a BUM szervezésében (750 Ft)
  • Játszva megismered – élményvetítés ajándékba a Csodák Palotájában (ingyenes Körmozi élményvetítés a belépőjegy vásárlásakor)
  • City Tour by Bike – kerékpáros városnézés angol nyelven (50% kedvezmény)
  • Fedezze fel a Budai Várat Budapest új hivatalos várbuszával! (ingyenes)

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK)

Hírek

RSS megtekintés