Tarlós: Budapest ma jobb város, mint 8 évvel ezelőtt

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Tarlós István, Budapest főpolgármestere (középen) és Fürjes Balázs kormánybiztos (j) megtekintik a Ludovika Egyetemi Campus átadásán a létesítmény makettjét

Budapest ma jobb város, és sokkal előrébb tart, mint 8 évvel ezelőtt - jelentette ki Tarlós István főpolgármester szerdán Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának ünnepélyes átadásán.

A főpolgármester beszédében hosszasan sorolta, hogy a kormány támogatásával milyen fejlesztések, építkezések történtek Budapesten az elmúlt 8 évben. Példaként kiemelte, hogy a főváros "kiszabadult a szörnyű adósságcsapdából", miután a kormány átvállalta a főváros adósságait, köztük a BKV "hatalmas működési adósságát". Új villamosok, autóbuszok, trolik, metrók járnak szerte a városban, s évtizedek óta halogatott pályafelújítások történtek. Elindult a "Futár" utastájékoztató rendszer, befejezték a 4-es metrót, s megkezdődött a 3-as metró felújítása. Utóbbi kapcsán felidézte, hogy kedden elbúcsúztatták az utolsó, felújításra váró metrószerelvényt, s már csak felújított szerelvények közlekednek a 3-as metró vonalán. Emellett elkészült a budai fonódó villamoshálózat, megnyitották a Bálnát. Megújult a Margitsziget, a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, a Parlament, a Várkert Bazár - sorolta Tarlós István, hozzáfűzve: mindezen fejlesztésekre most a megújult Orczy-kert és a Ludovika Campus "felteszi a koronát".

A főpolgármester felidézte: 2012 májusában döntött a kormány a Magyar Királyi Honvéd Ludovika történelmi együttesének újjáépítéséről, a Ludovika Campus megvalósításáról. Ennek nyomán 2018 tavaszán a campus mellett belső-Pest legnagyobb közparkja is megújult, kibővült. A fejlesztés révén az egyetemi polgárok számára oktatási terek, kollégiumok, sportpályák, egyetemi lőtér, modern egyetemi könyvtár, uszoda, sportcsarnok készült el. Ezen felül az Orczy-kertben van még játszótér, futópálya, csónakázótó, s mindezeket bárki használhatja.

Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester azt mondta: az Orczy-parkban és Józsefvárosban egy olyan grandiózus építkezés megvalósulását ünneplik, amely "szimbólummá teszi a hazafiságot, s megalapozza a jövő biztonságát". A Fidesz-KDNP-s politikus felidézte: Józsefvárost és az ott élőket a "kommunista diktatúra tudatosan büntette", s ez a kedvezőtlen társadalmi folyamatok nyomán a '80-as évekre a környék - köztük a Ludovika, s az Orczy-kert - gettósodásáig vezetett.

A kerületi polgármester szerint a Ludovika Campus és az Orczy-kert fejlesztése elrugaszkodást jelent az egész Orczy-negyed megújulásához, "motorja lesz" a környék felemelkedésének. Mindennek nyomán, úgy véli, jelentősen javulni fog a közbiztonság, az ingatlanok értéke emelkedni fog, nő a befektetési hajlandóság, s mindez lendületet ad a helyi vállalkozásoknak, erősíti a szolgáltató szektort, ezzel pedig új munkahelyeket is teremtenek. Mindemellett Józsefváros és a szomszédos Ferencváros is gazdagabb lett egy megújított közparkkal, egy hatalmas játszótérrel, számos sportolási lehetőséggel, kulturális felületekkel - hangsúlyozta Kocsis Máté, hozzátéve: az NKE és a Ludovika Campus erőt ad a további fejlődéshez, s méltón illeszkedik a "kerület egyetemvárosi arculatához" is.

Köszöntőjében Patyi András, az NKE rektora is kiemelte: az egyetem fejlesztése tudatos közszolgálat-fejlesztés, sőt átfogó városfejlesztés is egyben. Mint felidézte, az egykori Ludovika 1836-ra közadakozásból épült fel. Az NKE az egykori Királyi Honvéd Ludovika Akadémia helyén "növekszik és gyarapodik". A már öt karral működő NKE-n a többi között a katonai védelem, a nemzetbiztonság, a rendészet és a civil közigazgatás hivatásrendjei "egymással és egymástól is tanulnak". Az NKE egy teljes jogú, széles nemzetközi partnerséggel rendelkező, újabb öt évre akkreditált, magyar állami egyetem - tette hozzá. Patyi András kiemelte továbbá, hogy az egyetem fejlesztése akkor teljesedik ki, ha folytatódhat, és a most még máshol folyó honvédtisztképzés is visszatérhet a Ludovikára, "az ősi fészekbe", de már új 21. századi körülmények közé.

A Ludovika Campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány. Az NKE új főépületét - vagyis a Pollack Mihály által tervezett egykori Ludovika Akadémia felújított épületét - 2014-ben adták át.

Most a Ludovika Campus ünnepi átadásán részt vett Orbán Viktor kormányfő, Boross Péter volt miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Polt Péter legfőbb ügyész és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa.

MTI

A főpolgármester beszéde teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!  Kormánybiztos Úr! Tisztelt Polgármester Úr! Rektor Úr! Tisztelt Megjelentek!

A Ludovika Akadémia (Ludoviceum) megalakulásától 1944-ig a hazafias nevelés, a katonai fegyelem és a tudás szimbóluma volt Magyarországon.

"Mivel minden dolognak lelke a rend, a hadban is, kiben egész haza java, sok ezer lélek megmaradása áll, ez a legszükségesebb. Ezt a rendet teszik pedig a jó haditisztek és törvények" - ezekkel a gondolatokkal vetette fel Zrínyi Miklós kiváló költő és hadvezér a magyar tisztképzés megszervezésének gondolatát, amely fontos helyet kapott a 18. század végének nemesi reformelképzelései között.

1808-ban megszületett a magyar katonai felsőoktatás történelmi jelentőségű első törvénye, amely kimondta, hogy az ország védelmi ügye nemcsak a jelen, hanem a jövendő korok feladata is. József nádor megbízta Pollack Mihályt, a Magyar Nemzeti Múzeum építőjét, hogy készítse el az intézmény terveit. Az épület alapkövét is József nádor tette le 1831-ben. A palota 1839-ben elkészült, de a király elutasította a magyar nyelv használatát a tanításban, így a tisztképzés ekkor még nem indulhatott meg.

A kiegyezés után megalakuló magyar honvédségnek képzett tisztekre volt szüksége, így a császár végül engedélyt adott az anyanyelvű oktatásra.

A II. világháború után, a megváltozott helyzetben elsősorban múzeumi, kisebb mértékben oktatási funkciókra használták a Ludovika rossz állapotú főépületét. Budapest egykori büszkesége, a Ludovika főépülete és a háromhektáros Orczy-park a kommunista időkben romlásnak indult. Volt itt autóbuszgarázs, ipari műhely és beszédes nevű SEFT dohány-nagykereskedés.

A kormány 2012. májusában döntött a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia történelmi épületegyüttesének újjáépítéséről, és az új, XXI. századi igényeket is kielégítő Ludovika Campus megvalósításáról. 2018 tavaszára a Ludovika Campus, Magyarország legnagyobb és legmodernebb egyetemi campusa felépült, belső Pest legnagyobb közparkja, az Orczy-kert megújult és kibővült.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia felújított történeti épülete modern egyetemi könyvtára és oktatási terei, az új egyetemi campus, az oktatási, elméleti- és gyakorlati képzés épületei, a kollégiumok, az egyetemi lőtér, a sportcsarnok, az uszoda és sportpályák felépültek és az egyetemi polgárok birtokába kerültek.

Belső-Pest legnagyobb közparkját minden szegletében sikerült felújítani. Az Orczy-kertben bárki által szabadon használható játszóterek, futókör, focipályák, streetball pályák, görkoris-görhokis-dühöngő, padokkal és sétányokkal szabdalt pihenőterek várják a pestieket. Újra használható a csónakázó-tó, a kerítés is újraépült, így az Orczy-kert minden áldott este bezár és minden kora reggel kinyit. Mindennek megvalósításában meghatározó szerepet játszott Fürjes Balázs kormánybiztos Úr.

Orbán Viktor miniszterelnök úrral és a kormánnyal közösen valahogy így építjük a várost egészében is. A Ludovika Campus és az Orczy-kert fejlesztése cseppben a tenger.

De nyolc éves közös munkánk megér néhány mondatot.

Most nincs mód részletesen felsorolni mindazt, amit 2010 óta Budapesten végezhettünk együtt. Csak leltárszerűen sorolom most fel a legfontosabb dolgokat, amiket Orbán Viktorral és a kormánnyal közösen tehetett a városvezetés Budapestért.

Budapest kiszabadítása az adósságcsapdából, tartozásának átvállalása a globális pénzügyi válság idején, új villamosok, buszok, trolik, metrókocsik szerte a városban, az évtizedek óta halogatott pályafelújítások, az 1-es és a 3-as villamos felújítása, meghosszabbítása, a „Futár" elektronikus utastájékoztató rendszer üzembe állítása, a 4-es metró befejezése, a 3-as felújításának megkezdése a metróközlekedés zavartalan kiváltása mellett.

A Budaörsi csomópont megépítése, a budai fonódó villamoshálózat, a BUBI, a több kilométeres gyalogos- és kerékpáros sétány a Duna-parton, a Bálna megnyitása, a Margitsziget felújítása, a Lukács, a Palatinus, a Rudas, a Dandár, a Paskál fürdő, a Csillaghegyi strand fejlesztése, a Széll Kálmán tér átépítése, a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója, a Fővárosi Állat-és Növénykert megújítása, a nagyszabású, 250 km-nyi fővárosi csatornaépítési program, hogy csak a legfontosabb közös fővárosi fejlesztéseket említsem.

Tisztán kormányzati munka volt a Kossuth tér és a Parlament, a Vigadó, a Zeneakadémia, az Erkel Színház felújítása, a Budapest Music Center kortárs zenei központ létrehozása, a Várkert Bazár, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Hajós és Császár-Komjádi Uszoda teljes felújítása, a Tüskecsarnok fölépítése. Mindezen fejlesztésekre most a megújult Orczy-kert és a Ludovika Campus "felteszi a koronát".

Mindig lehet és kell is többet és jobban dolgozni. De munkánk eredményes volt. Budapest ma jobb város, és sokkal előrébb tart, mint nyolc évvel ezelőtt.

A Ludovika Campus befejeztével most Budapest ismét szintet lépett!

Köszönet Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak, Fürjes Balázs kormánybiztos Úrnak és a Ludovika Campus megalkotásában közreműködő minden munkatársnak.

Hírek

RSS megtekintés