Támogatásra érdemesnek ítélték a HungAIRy 2017 pályázatot, amelyben tíz magyar város, köztük Budapest is részt vesz

A HungAIRy 2017 c. pályázatot kétfordulós elbírálást követően, az Európai Bizottság uniós programok végrehajtásának irányításában részt vevő ügynöksége, az EASME (Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség) támogatásra érdemesnek ítélte.

A projektben a Hermann Ottó Intézet vezetésével 10 magyar város, köztük Budapest vesz részt olyan szakmai szervezetekkel kiegészülve, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Mindennapi Kultúráért Egyesület és a belga VITO Intézet. Budapest Főváros Önkormányzata mellett partnerként a FŐTÁV Zrt. is részt vesz a projektben. A projekt átfogó célja a levegőminőség javítását célzó intézkedések megvalósítása, a levegőminőség-védelmi tervek végrehajtásának elősegítése, felgyorsítása.

A projekt várható összköltsége 5 milliárd Ft, ebből a Fővárosi Önkormányzatra eső rész közel 806 millió Ft. A támogatási intenzitás 60%, a 40% önrész biztosítását a Kormány 1072/2017. (II.10.) számú határozata értelmében átvállalja. A projekt időtartama 8 év, várható kezdésének időpontja 2019. január 1.

A HungAIRy projekt egyik fő célkitűzése a – környezetvédelmi, népegészségügyi, valamint közlekedési hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok által készített – levegőminőségi tervek műszaki számításokon alapuló támogatása, a levegőminőségi tervkészítés eddigi gyakorlatának alapvető megújítása.

A projekt megvalósításra rendelkezésre álló évek során olyan szemléletformáló, oktató, tájékoztató tevékenység, kommunikációs kampány finanszírozására lesz lehetőség, mely jelentősen elősegíti a levegőminőség-védelmi tervek megvalósulását, rávilágítva a levegő minőségére ható tevékenységekre. A projekt keretében az OMSZ által kidolgozott módszertan segítségével létrejön egy ún. emissziós adatbázis, mely a lakossági, közlekedési és ipari eredetű kibocsátásokat gyűjti össze. Az adatbázis alapján létrejövő applikáció a döntéshozók részére nyújthat segítséget a levegőminőségi tervekben foglalt intézkedések végrehajtása, felülvizsgálata során.

Budapest Főváros Önkormányzata a HungAIRy projekt keretében az emissziós adatbázis mellett ún. ökomenedzser hálózatot tervez létrehozni, akik a lakossági szemléletformálásban vesznek részt, többnyire a közszolgáltatókon keresztül. Emellett egy városi közlekedési mintaprojekt megvalósítására is van lehetőség, a city logisztika területén. A rakodási hely foglalási rendszer kidolgozásának célja, hogy a városi rakodási területek foglaltsági adatait megismerjük és online foglalási lehetőséget biztosítsunk a szállítmányozók számára, ezzel csökkentve a közlekedési eredetű kibocsátásokat. A FŐTÁV Zrt. a kéménymentes belváros program lakossági szemléletformálási tevékenységeit tervezi a projektből megvalósítani, tekintettel arra, hogy Budapesten a fokozottabb szennyezőanyag-kibocsátást többek között a vegyes tüzelőanyagot használó lakossági fűtés okozza.