Nyilatkozat a Föld napja alkalmából

Budapest Főváros Önkormányzata kifejezi elköteleződését az április 22-i nemzetközi Föld napja mellett.

Ezzel összefüggésben Budapest Főváros Önkormányzata a környezet- és klímavédelem aktív támogatójaként elkötelezett a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése iránt. A főváros elsősorban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére történő kiterjesztésével, hulladékudvari hálózatának bővítésével, két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjának átadásával és a készülő válogatómű révén lép fel az újrahasznosítási lehetőségek bővítése, valamint a környezetünkbe kikerülő műanyagszennyezés csökkentése érdekében.

A fővárosban jelenleg üzemelő szelektív hulladékgyűjtési rendszerekkel biztosítható a műanyagok újrahasznosítása, aminek következtében a műanyaghulladékokkal való környezetterhelés mértéke jelentősen csökken.

Ebben komoly felelőssége van a lakosságnak is, ezért kérjük, legyenek partnerek Földünk megóvásában!

dr. Szeneczey Balázs

főpolgármester-helyettes

 

A fővárosi társaságok Föld napjához kapcsolódó rendezvényei, vállalásai:

A Föld napján a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. a FŐKERT Zrt.-vel együttműködve a főváros „Miénk itt a Park!" elnevezésű rendezvényéhez csatlakozik. Az esemény során a Népligetben található, újonnan átadott játszótér körüli tereprendezés, és a közvetlenül a játszótér mellett lévő 99-es buszmegálló környezetének szépítése a cég dolgozóinak önkéntes feladatvállalása.

A közös akciót belső kommunikációs felületen hirdette meg a társaság, a BKK dolgozói az alábbi munkákra jelentkezhettek: cserjeültetés, füvesítés; kerti utak gyöngykavicsos felújítása; homokozó felásása, elgereblyézése; a 99-es buszmegálló körüli terület rendezése; valamint padfestés.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a Föld napjához kapcsolódva önkéntes zöldítő-, parkszépítő programokkal biztosít lehetőséget a lakosságnak arra, hogy tevékenyen részt vegyen a fenntartási munkákban, és betekintést nyerjen a zöldfelület gondozásának rejtelmeibe. 2018. április 21-én, szombaton a társaság immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Föld napjához kapcsolódó „Miénk itt a Park!" elnevezésű önkéntes parkszépítő akcióját a Népligetben. A rendezvény keretein belül cserjeültetésben, füvesítésben, gyöngykavics-terítésben és további munkákban vehetnek részt az önkéntes érdeklődők és egy középiskolai padtervező és padfestő pályázatra is sor kerül. A kertészeti munkákra minden korosztály, iskolák, osztályok, cégek, társadalmi szervezetek, egyesületek és egyéni jelentkezők jelentkezését várja a FŐKERT. Az eseményről további részletek itt olvashatók: http://www.fokert.hu/mip2018/

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Ökológiai Csoportja a Föld napjához kapcsolódó önkéntes akció keretén belül szemétszedést és korlátfestést szervez a Gellért-hegyen, amelyben együttműködő partnerként és szakmai támogatóként vesz részt a FŐKERT. Az eseményről további információ itt található: https://www.ujakropolisz.hu/esemeny/fold-napja-gellert-hegyen.

A FŐKERT idén  is lehetőséget biztosít vállalati környezettudatos CSR-tevékenységre a Föld napja alkalmából. 2018. április 21-én a Feneketlen-tó környezetét fogja megtisztítani egy 50 fős csapat a FŐKERT szakmai felügyelete mellett.

2018. április 20-án pénteken a FŐTÁV Zrt. munkavállalói csoportosan zöldbe öltözve a cég logóját fogják megformálni, a csoportképek a FŐTÁV Zrt. honlapján, illetve a társaság Facebook oldalán is megjelennek. A cég környezetvédelmi küldetése felkerül a FŐTÁV Zrt. honlapjára, valamint a társaság Facebook oldalára. A Föld napja alkalmából a társaság - az elmúlt évekhez hasonlóan - idén is 100 db fát adományoz a budapesti kerületeknek, ezek közül a Népligetben 50 cserjét ültetnek el. A FŐTÁV emellett képviselteti magát a FŐKERT április 21-i, népligeti önkéntes parkszépítő akcióján, az április 22-i Gellért-hegyi szemétszedési, korlátfestési, hordalékeltávolítási programon, valamint a Magyar Kerékpárosklub által szervezett április 22-i I Bike Budapest felvonuláson. 

A BKV Zrt. idén Facebook oldalán hívja fel a figyelmet a környezetvédelem és a környezettudatosság fontosságára, hangsúlyozva, hogy az a XXI. század globális kihívása, hiszen megfelelő válaszokat kell találnunk a környezetszennyezés legégetőbb kérdéseire. Mindannyiunk közös érdeke, hogy szebb, tisztább, egészségesebb környezetben éljünk, valamint az, hogy az utasok a környezetbarát közlekedést egyre nagyobb értéknek tekintsék.

Kapcsolódó cikk

Az idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. a „Miénk Itt a Park!” elnevezésű, önkéntes parkszépítő rendezvényt 2018. április 21-én, 10 órakor, a helyszín a Népligeti új játszótér környezete.

Hírek

RSS megtekintés