Megújul az Orczy tér és az Orczy-negyed Józsefvárosban

Fővárosi beruházásként megújul a VIII. kerületben az Orczy tér, valamint kormányzati segítséggel az Orczy-negyed – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője és Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere.

 

A főváros, a kormány és a kerületek jó együttműködését hangoztatta Tarlós István, hangsúlyozva, hogy a főváros általában nagy hangsúlyt fektet a budapesti közterületek állapotának jelentős javítására. Kiemelte, hogy ebben a VIII. kerület régóta jó partnere a fővárosnak, „Kocsis Mátéval már 2006 óta együtt dolgozunk” – jegyezte meg. Kitért rá, hogy az elmúlt években a VIII. kerületben megújult egyebek mellett a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér, megindult a Corvin- és a Magdolna-negyed felújítása, részben fővárosi támogatásból megújult a Palotanegyed. Kétmilliárd forintból újulhat meg a Blaha Lujza tér, a főváros fürdőfejlesztési programja keretében pedig tízmedencés fürdő, szabadidő-, sport- és kulturális központ épül a kerületben.

Most az Orczy-negyed megújulása következik, a terület kapuja az Orczy tér, amely új arculatot kap és a közlekedési kapcsolatokat is rendezik – tette hozzá a főpolgármester. Nőni fog a zöldterületek aránya, rendezik a parkolási felületeket, felújítják a közösségi közlekedési megállókat. A Baross utcában megszűnnek a vágánymaradványok, és a teret érintő kerékpáros közlekedési kapcsolatokat is javítják.

Az Orczy tér megújulása sok százezer kelet-pesti közlekedését fogja megkönnyíteni – mondta Kocsis Máté, a térség országgyűlési képviselője, üdvözölve, hogy a főváros belefog a tér rekonstrukciójába. Hozzátette, hogy a kerület tavaly kétmilliárd forintot nyert el az Orczy-negyed felújítására.

Az Orczy teret illetően május végén döntöttek a terveztetésre és az engedélyes tervek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról, a tendert a nyáron lebonyolítják, az engedélyes tervek jövő tavaszra, nyár elejére készülhetnek el. Ez alapján írhatják ki a közbeszerzést a kivitelezésre, amely 2019 nyár végén, ősz elején indulhat el. Kiemelte, hogy – a helyiek véleményét kikérve, az alapján – emberközpontú, élhetőbb, szerethetőbb közösségi teret kap a városrészben élő 15 ezer ember.

A vasárnapi időközi polgármester-választásról szólva Kocsis Máté azt mondta: Sára Botond mellett korteskednek, aki a Fővárosi Közgyűlés és a főpolgármester számára is elfogadható és támogatható jelölt. „Ő a garancia számunkra, hogy a megkezdett kerületi fejlődés ne torpanjon meg. Az általa képviselt értékrend, a munkához való hozzáállása számunkra és a józsefvárosiak számára biztosíték, hogy az elmúlt 10 év munkája folytatódjon. A magát függetlennek beállító, volt SZDSZ-es, liberális jelölt már a kampányában sem a kerületi ügyekről, a józsefvárosi terek megújulásáról, a fővárossal való együttműködésről beszélt, hanem arról, hogy a drogosok számára vonzó programokat hozna a kerületbe, hajléktalantanyává változtatná a városrészt, és kifejezte az illegális bevándorlással kapcsolatos szimpátiáját” – fogalmazott.