Megnyílt a Holnemvolt Vár, a Fővárosi Állatkert legújabb fejlesztése

A Holnemvolt Park bejárata a városligeti Állatkerti úton

Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, amely péntektől várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.

"A másfél hektáron működő új közösségi tér a múlt értékeit és a jelen természeti érdekességeit mutatja be elsősorban a felnövekvő nemzedéknek" - emelte ki az új terület csütörtöki megnyitóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Mint mondta, a leleményes tervezők az egykori vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működött területen alakították ki ezt a hatalmas mesebirodalmat, ahol újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde, helyreállították az új, fedett lovarda homlokzatát. A tervezők úgy álmodták meg a parkrészt, hogy a múlt század fordulójának hangulata egyesüljön a mai kor technikai felkészültségével.

A főpolgármester emlékeztetett arra is, hogy az állatkertben jelenleg az intézmény történetének egyik legnagyobb szabású fejlesztése zajlik. Elmondta, hogy az állatkerti területen jelenleg épül a 21. század technikai vívmányait is felvonultató, méretében és látványelemeiben is "lenyűgöző" öthektáros Pannon Park, amely szerinte új dimenzióba helyezi az ismeretterjesztésről eddig alkotott képet. Ezen kívül előkészítési szakaszban van a látogatók parkolási gondjaira megoldást kínáló 700 férőhelyes Hermina Garázs is.

"A főváros és a kormány ma is elkötelezett a kert zavartalan működtetésében és fejlesztésében egyaránt, ezért a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag 1,5 milliárdos, míg a kiszolgáló egységek kialakításához 1,2 milliárdos támogatást szavazott meg" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fejlesztések megvalósítása nagyjából öt évet vesz igénybe, amelynek több mint a fele még hátra van. Tarlós István elmondta: a fejlesztéssel a Fővárosi Állatkert ismét csatlakozhat a világ élvonalához, hiszen Budapest egy olyan új, természettudományos megalapozottságú szórakozási lehetőseggel gyarapodik, amely célja lehet a külföldi és belföldi turistáknak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus a Fővárosi Állat- és Növénykert szerepét, elkötelezett munkáját méltatta a környezet- és állatvédelemre való nevelésben, majd kiemelte: a Holnemvolt Vár egy újabb lehetőség erre a feladatra, ahol a gyerekeknek és a felnőtteknek lehetőségük nyílik az együttlétre, a tanulásra és a kikapcsolódásra.

Gulyás Gergely méltatta Tarlós István főpolgármester nyolcéves városfejlesztő munkáját. Beszélt arról is, hogy Persányi Miklós főigazgató "neve egy korszakot fémjelez", az a változás, amely az ő vezetése alatt mind külső megjelenésében, mind belső tartalmában az intézményben végbement, korszakos jelentőségű. Az a megújulás, amit a Holnemvolt Vár elkészülte is jelez, már a 21. század legelső vonalába emeli a Fővárosi Állatkertet" - fogalmazott Gulyás Gergely.

"Remélem, hogy ez az új park előrevetíti azt a gazdag tartalmat és minőséget, amely az egész állatkertet, valamint a napjainkban újjászülető Városliget majd' száz hektárját is jellemezni fogja a jövőben" - mondta Persányi Miklós főigazgató. Hangsúlyozta, hogy a Holnemvolt Várral egy régi álom vált valóra, amelyben az állatok, a játék és a mese egyszerre lehet jelen. Mint mondta, ezek azok a dolgok, amelyek a gyerekeket boldoggá tehetik, és segítheti őket abban, hogy jobban szeressék és megértsék  a természetet.

Az új területen főként a szelídebb állatok vannak jelen, az új állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget. A "Szőrmókosban" az alpakákkal, a karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított majorságban pedig a magyar tarka marhákkal, a gyimesi racka juhokkal, a mangalica sertésekkel lehet találkozni. A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja az érdeklődőket. A központi építményében, a Hetedhét Palotában a magyar állatmesék világával lehet megismerkedni. Az ötszintes épület 2700 négyzetméterén egy oktató- és játszóház található, amelynek játékai között ismerős állatmesék elevenednek meg, és a játékok Vuk, Mekk Elek, A Nagy Ho-ho-horgász, Pom Pom, Süsü és Dr. Bubó történetei köré szerveződnek, de Csukás István kifejezetten a helyszín számára egy teljesen új mesét is írt Brekk berek címmel. A játékok mellett a létesítményben az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét szintén Csukás István írta. A helyszínhez kapcsolódik a Frakk terem is, amely az ismert meséken keresztül oktatja a gyerekeket a felelős állattartásra. Az állatkerti játszópark része lesz a még kialakítás alatt lévő Sünispotály, amely az állatkertben zajló mentőmunka új központjaként funkcionál majd; ezen a bázison ismerheti meg a közönség a munka részleteit is. Kialakításra vár a területen lévő Cápasuli is, amely a Pannon Parkhoz kapcsolódó fejlesztés egyik eleme. A leendő Park központi építményéhez, a biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is kapcsolódni fog, ahol a közönség különféle cápákat láthat majd. Ehhez azonban szükség van egy cápaneveldére, amely a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül és a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a közönség előtt. ​
Tarlós István főpolgármester beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Főigazgató Úr! Tisztelt Meghívottak!

Az elmúlt években megkezdődött a Fővárosi Állat-és Növénykert eddigi történetének talán legnagyobb szabású fejlesztése.  Ehhez hasonló nagyságrendű munkálatokat utoljára 1909 és 1912 között, a nagy városfejlesztő polgármester, Bárczy István idejében, az Állatkert teljes területének átépítésekor végeztek.

A komoly beruházások első üteme elkészült. Ma ünnepélyesen megnyílik a budapesti állatkert játszóparkja, a Holnemvolt Vár. A másfél hektáros területen működő új közösségi tér a múlt értékeit és a jelen természeti érdekességeit mutatja meg a jövő nemzedéknek.

A leleményes tervezők az egykori Vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működő területen alakították ki ezt a hatalmas mesebirodalmat. 

A 110 éves régi körhinta újraindul, a régi, "mechánikus" céllövölde újjáépült, az új fedett lovarda homlokzatát illúziókeltően helyreállították, megszólalásig hasonlít a régi vurstliban álló egykori épületre. A tervezők a békebeli világot, a 120 évvel ezelőtti hangulatot egyesítették a mai kor technikai felkészültségével. A sejtelmes Mesekapu a Hetedhét Palotába visz, ahol a magyar rajzfilmekből jól ismert figurák laknak. Félelmetes látvány a valóságos medvék odúja, de kicsit távolabb már szelíd szarvasok sétálgatnak a Bambikarámban. A park élővilága kivételes. A kert természetvédelmi terület, pompás növényvilága, az állatok jelenléte új megfigyelési és játéklehetőségeket teremt a gyerekeknek és a felnőtteknek is.

„Az emberi kultúra a játékban kezdődik" - állapította meg a múlt század kiváló holland  történésze, Johan Huizinga, aki pályafutásának jelentős részében a játék és az ember kapcsolatát kutatta.

A játék egyidős az emberiséggel. A legrégibb játékeszközök a kőkorszakból maradtak fenn. Az ősi leletek hű tükörképei a kor társadalmának, az akkori gyereknevelési gyakorlatnak.

Platón is felismerte, hogy a polgárok szempontjából nagyon fontos a gyermekévekben jól megválasztott játék, főként azért, mert a játékban megmutatkoznak és fejlődnek az egyéni hajlamok.

Legnagyobb íróinknak, költőinknek is életeleme volt a játék.  Weöres Sándor egyenesen azt vallotta, nem az a költő, aki felnőttként elkezd verset írni, hanem az, aki a gyerekkori játékokat nem tudja abbahagyni.

Az előbbi példák is jól mutatják, hogy életkortól függetlenül a játék az emberi személyiségfejlődés egyik legfontosabb eszköze, az élvezetes tanulás hatékony módszere, a mindennapi életben oly fontos tapasztalások forrása.

„És tudom, mint a kisgyerek,/Csak az boldog, ki játszhat…" - írta egyik versében a már felnőtt, sok szenvedést átélt korszakos költőnk, József Attila.

A társadalmi változások mindig közvetlenül és erőteljesen hatottak a játékkultúrára. A játékok ma már teljesen mások, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Az új technikai vívmányok, a mobiltelefon és a számítógép, átrendezték a játékról addig kialakult képet.

A természet, mint élményforrás az elmúlt évtizedekben veszített varázsából. Ezért különösen fontos minden olyan kezdeményezés, ami visszacsábít például a növények és az állatok megunhatatlan világába, ami figyelembe veszi a gyermekek természet diktálta igényeit, a természethez való ősi vonzódásukat, az állatok iránt érzett kíváncsiságukat, ösztönös szeretetüket.

Játszani jó, mert szabadságot ad, a játék idejére átmenetileg megszűnnek a valóság megszabott keretei. A Holnemvolt Vár változatos tereiben az önfeledt játék mellett a családok közös programjai jelentik a legnagyobb élményt.

Egy szakértői vélemény szerint a gyakran együtt játszó családok később is erősebben együtt maradnak. A szabadidejüket közösen eltöltő, játékos családokban felnövő gyermekek serdülőkorban kiegyensúlyozottabbak, ritkábban válnak utcán csellengő kamaszokká.

Johan Huizinga meglátása alátámasztja az értékes emberré válás és a játék szoros kapcsolatát: „A szabad, kreatív játék segíti a gyermeket emberré válni és a felnőttet embernek maradni."

Tisztelt Hallgatóság!

A szomszédos területen dolgozó toronydaruk azt mutatják, hogy a munka nem állt meg, már épül a XXI. század technikai vívmányait is alkalmazó, méretében és látványelemeiben is lenyűgöző 5 hektáros Pannon Park, amely új dimenzióba helyezi az ismeretterjesztésről eddig alkotott képet.  Előkészítési szakaszban van az állatkertbe látogatók parkolási gondjait megoldó, 700 parkolóhelyet adó Hermina Garázs. A megnövekedett érdeklődésre számítva egy új kiszolgáló zóna létesítése is szükségessé vált.

A Főváros vezetése, a kormánnyal összefogva  ma is elkötelezett az Állat-és Növénykert zavartalan működtetésében és folyamatos fejlesztésében. A Fővárosi Közgyűlés a Holnemvolt Vár megalkotásához 1,5 milliárdos, míg a kiszolgáló egységek kialakításához 1,2 milliárd forintos támogatást szavazott meg.

Az új fejlesztések megvalósítása a tervek szerint körülbelül 5 éves folyamat, amelynek még kicsit több, mint a fele még hátravan. A Főváros és a kormány közös akarata nyomán a megnövekedett terület mellett a szükséges források is rendelkezésre állnak a még hátralévő munkálatokra.

Ezzel a fejlesztéssel a Fővárosi Állat és Növénykert ismét csatlakozik a világ élvonalához, és a XXI. század elvárásainak megfelelően Budapest új természettudományos megalapozottságú szórakozási lehetőségekkel gazdagodik.

A kibővített állatkert minden bizonnyal Budapest új attrakciója lesz, ami közvetlen programcélja lehet a külföldi és belföldi turistáknak egyaránt.

Az elfoglalt szülők is pontosan tudják, hogy több értékes órát kellene családjukkal, gyermekeikkel tölteniük. Egy jó közösségi tér minőségi idő eltöltésére ad lehetőséget.

Az állatkert fejlesztése fontos program, Budapest fejlődésének újabb állomása, út egy közösségekben gondolkodó, élhető város megteremtése felé.

Ez a fővárosi szándék - kormányzati támogatással - azt az egyszerű és nemes üzenetet közvetíti, hogy az ember és a természet éljen barátságban. Ezt megérteni és megélni felemelő érzés mindannyiunknak.

Köszönet a Fővárosi Állat-és Növénykert vezetésének és dolgozóinak, a tervezőknek és a kivitelezőknek lelkiismeretes munkájukért. 

Hírek

RSS megtekintés