Környezetkímélő trolikra cseréli a BKK az autóbuszokat az M2A pótlóbusz-vonalon hétvégenként

2018. augusztus 11-től, szombattól – a belvárosi környezet légszennyezését csökkentve – hétvégenként trolibuszok közlekednek az autóbuszok helyett a Kossuth Lajos téri metróállomás lezárása idejére indított M2A pótlóbusz-vonalon, a Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér között.

Az alacsonypadlós, légkondicionált Solaris–Škoda trolibuszok nagy teljesítményű akkumulátoruknak köszönhetően akár 4 kilométeres távolságot is képesek megtenni a felsővezetéktől függetlenül. A BKK Belváros-Lipótváros önkormányzatával együttműködve számos alkalommal használta már ki a modern járművek ezen képességét, a Szabadság híd négy hétvégi lezárásakor például idén és tavaly is meghosszabbított útvonalon, a Fővám térig járt a 72-es trolibusz. 2018. augusztus 11-től a Kossuth Lajos tér metróállomás építkezés miatti lezárása idején az M2A pótlóbusz-vonalon hétvégi napokon csak ezek a modern trolibuszok közlekednek az autóbuszok helyett.

A Kossuth Lajos téri metróállomás lezárása várhatóan augusztus végéig tart, addig a teret az M2-es metró helyett Pesten a Deák Ferenc tér felől az M2A metróállomás-pótló busszal, a Batthyány tér felől pedig hajójáratokkal lehet elérni. A tér és környéke a város többi pontjáról a megszokott járatokkal – a szokásosnál sűrűbben közlekedő 2-es villamossal, a 15-ös, a 115-ös busszal, a 70-es és a 78-as trolibusszal, valamint az M3-as metró Arany János utca állomásától rövid gyaloglással – közelíthető meg.

A környezetbarát közösségi közlekedési fejlesztést a fővárosi forgalomban 2015 vége óta részt vevő modern trolibuszok teszik lehetővé, amelyek nagyobb távolság megtételére is képesek felsővezetéken kapott áram nélkül.

Budapesti Közlekedési Központ