Egységes emlékplakettel jelölik meg a lengyel vonatkozású budapesti emlékhelyeket

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédet mond a csepeli Popieluszkó-emlékműnél, amelynél emlékplakettet helyeztek el

Emlékplakettel jelölik meg a budapesti, lengyel vonatkozású köztéri képzőművészeti alkotásokat; az első plakettet a csepeli Popieluszkó-emlékmű és a mögötte álló harangláb talpazatánál helyezték el hétfőn.

A Lengyelország függetlensége visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Borbély Szilárd, a XXI. kerületi polgármestere.

A lengyeleket és a magyarokat sok évszázados, különleges kapcsolat köti össze, a történelmileg a múltban gyökerező szövetség, a két nép egymás melletti kiállásának fontossága a jelenben is kiemelkedő, fontosabb, mint valaha – mondta az eseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A főpolgármester-helyettes hozzátette: számos rendezvény, politikai, gazdasági és kulturális együttműködés erősíti ezt a barátságot. Elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat ki akarja hangsúlyozni, jelképesen is meg akarja mutatni a lengyel kötődés miatt Budapesten felállított emlékműveket. Ezek egységes megjelölése érdekében a Fővárosi Önkormányzat idén tizenegy köztéri képzőművészeti alkotást lát el egy erre a célra tervezett emlékplakettel – hangzott el.

A Ducki Krysztof által tervezett tűzzománc plakett egyszerre ötvözi a lengyel nemzeti szimbólumot és Budapestet, egyértelműen utalva arra, hogy az adott emlékmű lengyel kötődésű. A szimbólum modern formavilágával korhű lenyomata a jelenkori művészetnek, és hangsúlyosan jelzi: az applikáció jelzés, nem szerves része a szobornak. A színek távolról felismerhetővé, egyértelművé teszik a szimbólum funkcióját, a Budapest felirat ugyanakkor a magyar fővárost is integrálja a jelképrendszerbe.

A jelölés különlegessége, hogy egyben tartalmaz egy egyedi QR kódot, amely információkat szolgáltat a műről magyar, lengyel és angol nyelven a hamarosan induló www.plbp.hu honlapon.

Hírek

RSS megtekintés