Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása

A 2018. december 20-21-i, csütörtöki és pénteki mérési eredményekre és az Országos Meteorológiai Szolgálat mai, többször frissített előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján az FPH061 /4687 - 45 /2018 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

A mérési eredményeket összefoglalva – az adatot szolgáltató 11 budapesti mérőpont eredményei alapján – csütörtökön érzékelhető javulást tapasztalhattunk: a szennyezettség mértéke 2 mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), 6 helyen a tájékoztatási küszöbérték és az egészségügyi határérték (50 µg/m3) közötti, míg 3 mérőponton az egészségügyi határérték alatti szint alakult ki, azaz utóbbiaknál már problémamentes volt a szálló por egy napra számított átlageredménye.

Pénteken – az intézkedések ellenére – jelentős romlás volt érzékelhető: 9 mérőponton a tájékoztatási küszöbértéknél, míg azon belül 5 helyen a riasztási küszöbértéknél (100 µg/m3) is magasabb szint alakult ki, ezzel tegnap a riasztási fokozat első napi feltétele is teljesült.

A szálló porra (PM10) vonatkozó szmoghelyzeti döntéshez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is szükséges, ami szerint a mai nap a levegőminőség az esti, késő esti órákban mindenütt tovább javul, és a PM10 koncentrációja alacsony marad. Vasárnap napközben már kiváló lehet a levegőminőség. Hétfőn és kedden a levegőminőségben nem várható romlás, kedvező lesz a levegőminőség.

Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mond azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató