Átadták a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete 2018 díjat

Az idei díjat 2018. február 1-én este a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Turizmus Gálán Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője adta át Káel Csabának, a Müpa vezérigazgatójának, film- és színházi rendező, producernek.

A díjat a BFTK minden év február 1-jén, a Turizmus Gála keretében adja át, olyan nagy formátumú személyiségnek, aki – akár a turizmustól eltérő hivatása mellett – a megelőző évben különösen elősegítette Budapest kulturális és turisztikai kínálatának színesítését, innovatív kezdeményezéseket, imázsépítő tevékenységet valósított meg.

Káel Csaba kulturális munkásságában kiemelkedő szerephez jutnak külföldi opera- és színházi rendezései. Bő harminc évet felölelő filmrendezői munkásságának termése mintegy 20 dokumentum-, játék- és portréfilm, több mint 600 reklámfilm és 28 videoklip. Első nagyjátékfilmes rendezéséért, a „Bánk Bán” filmért 2002. decemberében az Arany Béka-díjat nyerte el. Káel Csaba vezérigazgatói irányítása alatt a Müpa mára egy erős kulturális és turisztikai márkává vált hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Káel Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál Operatív Testületének elnökeként egy igazi városfesztivált valósított meg, amelyben a kulturális programok mellett kiemelkedő szerepe van Budapest turisztikai értékeinek, vonzerőinek.

Budapest imázsépítő tevékenységét nagyban segítette 2017. nyarán a 17. FINA Vizes Világbajnokság Müpa által szervezett nyitóelőadása, mely a rendezvényszakma Oscar-díjaként is emlegetett, rangos BEA World - Best Event Awards-on elnyerte az Arany Elefántot, valamint a világ legjobb megnyitói kategóriában az ezüst trófeát - amellyel a 2016-os riói nyári olimpia megnyitója mellett állhatott fel a dobogó második fokára.

Mindezzel – a közel három évtizede folyamatosan jelenlévő – a kultúrát és a magyar fővárost népszerűsítő tevékenységével Káel Csaba kiemelkedően sokat tett és tesz azért, hogy Budapest belföldi és nemzetközi viszonylatban is meghatározó szereplővé vált.