Aláírták a szerződést, augusztusban kezdődhet több mint 7000 világítótest LED-es korszerűsítése Budapesten

Aláírták ma a nyertes ajánlattevőkkel a szerződést, így a Fővárosi Közgyűlés által erre a célra biztosított forrásból mintegy 7000 világítótestet korszerűsítenek Budapesten. A kivitelezést a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. munkatársai végzik el a főváros 15 kerületében, a munka augusztusban kezdődik és várhatóan egy évig tart. Eredményeként évente 1,7 GWh energiát, mintegy 60 millió forintot takaríthat meg a Főváros. A projekt keretében korszerűsítendő mintegy 7000 lámpatest 590 millió Ft-os beszerzési költsége alig 10 év alatt megtérül az áramdíj-megtakarításból.

Aláírták ma a nyertes ajánlattevőkkel a szerződést a Főváros által biztosított forrásból megvalósuló, az eddigi legnagyobb volumenű hazai LED-es közbeszerzés keretében: a mintegy 7000 darab, többségében már amortizált világítótest korszerűsítését a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi el. A tavaly novemberben megjelent közbeszerzést 11 részben hirdették meg, amelynek keretében 15 kerületben, több mint 30 helyszínen valósul meg LED-es korszerűsítés. (A 11-től tíz részben sikeres volt a pályázat, egy részben nem érkezett ajánlat, ezért ezt ősszel ismét kiírják módosított, több területre bontott formában.)

A közbeszerzési pályázaton hat ajánlattevő vett részt, közülük három pályázó anyaga felelt meg a szigorú műszaki előírásoknak. A nyertes kiválasztásában a műszaki feltételeknek történő megfelelés mellett az elektronikus árlejtéssel kialakuló legkedvezőbb ár, a legkisebb energiafogyasztás és a minél hosszabb jótállási idő biztosítása döntött. A tíz ajánlati részből hatot a General Electric Lighting Kft. (áprilistól Tungsram Operations Kft.), négyet pedig a Fénysportlux Kft. nyert meg. Utóbbi egy lettországi gyártó, a Visulo cég termékeivel már rendkívül sikeresen mutatkozott be tavaly Budapesten a Szentendrei úti világítótestek korszerűsítésekor.

A pályázóknak olyan feltételeknek kellett megfelelniük, amellyel biztosítható a korszerűsítendő területeken a szabványos, magas színvonalú megvilágítás. Feltétel volt, hogy a világítótesteket a nemzetközi szabványnak megfelelő, ún. NEMA csatlakozóaljzattal lássák el, amely lehetővé tesz bármely típusú (elektromos vezetéken, rádiófrekvenciával történő vagy mobil kommunikáción alapuló) távfelügyeletet, valamint okosfunkciók befogadását.

A pályázat eredményeként összességében több mint 1,7 millió kWh energiamegtakarítás érhető el. A megvalósítást követően az éves becsült áramdíj-megtakarítás értéke – a jelenlegi költségekkel számítva – évente mintegy 60 millió Ft. A szerződés aláírását követően a kivitelezés a 45 napos szállítási határidőt követően kezdődik. A projekt várható befejezése 2019. szeptember. A világítótestek szerelését teljes egészében a BDK Kft. munkatársai végzik el. A világítótestek beszerzési költsége a Fővárosi Közgyűlés által előzetesen meghatározott költségkereten belül maradt.

A sikeres közbeszerzés révén számos, különböző adottságú városrész (bevezető főút, nagy forgalmú körút, lakótelepi területek, zöldövezeti és sűrűn lakott városi területek) közvilágítását modernizálják. A világítótestek átlagára nettó 86 ezer Ft, ami igen kedvező ár-érték arány, figyelemmel a világítótestek magas minőségére, alacsony energiafogyasztására, az okosegység csatlakoztatási lehetőségre és a megajánlott 10-14 éves jótállásra. A jótállási időn belül a gyártók térítésmentesen kötelesek bármely világítótest vagy alkatrész cseréjére, ami kedvezővé teszi a hosszú távú üzemeltetést.

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság​

Hírek

RSS megtekintés