A paraszti társadalom felszámolásáról nyílt szabadtéri tablókiállítás a Március 15. téren

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a „Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962” című országos tablókiállítás fővárosi megnyitóján, mögötte Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke

Megnyílt a „Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962” című országos szabadtéri tablókiállítás a Március 15. téren.

A modernkori magyar történelem egyik kevéssé tárgyalt, társadalmi következményeiben ugyanakkor messze ható eseményével, a hagyományos magyar paraszti társadalom felszámolásával és a kényszerkollektivizálással foglalkozó országos szabadtéri tablókiállítást és az ahhoz kapcsolódó megemlékezéssorozatot a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatal Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezte. A kiállítás célja, hogy tisztelegjenek az egykori állami erőszak áldozatai előtt, valamint gyarapítsák a fiatal generációk ismereteit.

A most Budapestre érkezett vándorkiállítást korábban már nyolc hazai településen, többek között Nagykanizsán, Kecskeméten, Gyulán és Karcagon is bemutatták.

A kiállítást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyitotta meg.

 

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes köszöntőjében kiemelte: a kiállítás azért is különleges, „mert végre betekintést nyújt a történelem egy olyan korszakába, amely a legtöbbünk számára csak alig vagy egyáltalán nem ismert”. Emlékeztetett rá, hogy a világháború lezárása nem a békét hozta el a paraszti társadalomnak, hanem egy olyan új időszak kezdetét, amely magában foglalta a diktatúrát, az államosítást, a tervutasításos gazdaságot és a hiánygazdaságot.

Kitért rá, hogy a paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését a megfélemlítés és a terror eszközeivel érték el. „A fizikai kínzás mellett az állandó propagandával és az azzal párhuzamosan működő besúgóhálózatok létrehozásával az emberi lélek megtörése is súlyos károkat mért a társadalomra. A hatalom célja az olyan tradicionális értékeknek a felszámolása volt, mint a vallás, a család, a közösségek, a közös munka és egymás segítése" – mutatott rá.

 

Hírek

RSS megtekintés